Йога за здраве

В моя час са включени техники основно от Хата йога. Това са динамични практики, като част от тях са енергични движения на тялото. Пракиката е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали и въздейства изключително благоприятно на здравето в много аспекти. 

   Сериите Паванмуктасана и Сурия Намаскар – предназначени за повишаване на гъвкавостта,подобряване на кръвообращението,тонизиране на мускулите и ставите, освобождаване на енергийните блокажи и премахване на застояли отпадни вещества от различни части на тялото. Укрепват белите дробове, подобряват функциите на храносмилателната и отделителната система. 

   Статични асани от стоеж – имат разтягащо и укрепващо въздействие върху гърба, раменете и мускулите на краката. Особено полезни за хора, прекарващи дълго време в седнало положение или страдащи от скованост и болки в гърба. Подобряват стойката на тялото, равновесието и координацията на мускулите. Увеличават насищането с кислород и вместимостта на белите дробове.

   Обърнати асани – подобряват здравословното състояние, намаляват тревожността, стреса и увеличават самоувереността. Също така увеличават умствените възможности, концентрацията и способността да се издържа на значителни натоварвания без напрягане.

   Назад навеждащи асани – разтягат коремните мускули, тонизират и укрепват мускулите задвижващи гръбнака.

   Напред навеждащи асани – прешлените се отделят един от друг, което стимулира нервите,подобрява кръвообръщението в областта на гръбначния стълб и подхранва гръбначния мозък. Укрепват и огъвкавяват мускулите на гърба, притискат и масажират коремните органи. 

   Усукващи асани – усукване на целия торс, раздвижват се мускулите, което прави гръбначния стълб по-гъвкав и стимулира гръбначните нерви.

   Дихателни техники или пранаяма – оказват въздействие върху всяка клетка, а най-важното е, че са тясно свързани с работата на мозъка. Дишането подклажда изгарянето на кислорода и глюкозата, като произвежда енергия, която захранва всяко свиване на мускул, секреция на жлеза или умствен процес. Повечето хора дишат неправилно, използвайки само малка част от вместимостта на белите дробове. В такива случаи дишането е плитко, което лишава тялото от кислород и прана, жизнено необходими за доброто здраве и продължителността на живота. Ритмичното и дълбоко дишане стимулира умствените състояния на спокойствие и доволство. 

   Релаксация за един по-спокоен сън, една по-ефективна почивка, начин да хармонизираме нашето собствено тяло и ум, защото спокойствието се крие вътре в нас, то никога не идва от вън. Релаксация с дълбоко физическо отпускане, успокояваща емоционалната сфера на ума, релаксация даваща възможност на всеки от нас да се потопи дълбоко в сферата на подсъзнанието, като по този начин освободи и намали умственото напрежение и установи хармония във всички аспекти на своето същество.

   Редовното практикуване на тези комплекси от упражнения  със сигурност ще доведе до подобряване  качеството на живот във физически, емоционален и духовен план.

Водещ Иво – 0887984517