Хатха йога

Хатха йога

„Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешката личност се състои от три основни компонента: тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуване – физическо, умствено и духовно – това е йога.”
– Свами Сатянанда Сарасвати

Пътят на отличното здраве

Най-често, когато говорим за йога, обикновено се разбира Хатха йога. Дyмaтa „Xaтxa” идвa oт caнcĸpит и съдържа два компонента: „Xa” – ĸoeтo oзнaчaвa cлънцe и „Txa” – ĸoeтo oзнaчaвa лyнa. Πo тoзи нaчин в Xaтxa йoгaтa ce oбeдинявaт двeтe пpoтивoпoлoжнocти пoлoжитeлнoтo (cлънцeтo) и oтpицaтeлнoтo (лyнaтa).

Този стил йога се съсредоточва върху третия клон – Асана и четвъртия клон – Пранаяма от Осемте клона на Йога. Чрез физическите пози, дихателните техники и медитативната релаксация се постига баланс между тялото, ума и емоциите. Хатха йога спомага за познаването на двете енергии – Ин и Ян, тяхното хармонично свързване и постигане на равновесие между тях.

Практиката е подходяща за начинаещи, средно напреднали и всички онези, които искат да балансират ума и тялото си.

 

Водещ:

Надя


 

No events hours available!
No events available!

Седмичен бюлетин

Вашите данни са защитени и се използват само във функциите на услугата Бюлетин. Прочетете нашата Политика за поверителност.