Пилатес

Пилатес

Методът „Пилатес“ е създаден от Джоузеф Пилатес, американец от немски произход, в началото на 20-ти век. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг. Методиката от упражнения, която Джоузеф бил създал за себе си, успешно била приложена за възстановяване на ранените британски войници в Първата световна война, като се монтирали пружини към болничните им легла. По-късно заедно със съпругата си Клара, Джоузеф Пилатес доразвива тези свои идеи и методи в собствено фитнес студио в Ню Йорк и благодарение на удивителните резултати методът „Пилатес“ придобива изключителна популярност. В последствие движенията са адаптирани за изпълнение върху постелка на пода. Много танцьори и спортисти тренират Пилатес, за да постигнат по-голем успех в своята област. Много от  холивудските звезди поддържат прекрасната си форма с Пилатес 🙂

 

За кого е походящ часа по Пилатес?

Пилатес е метод подходящ за всички възрасти, съобразен с нуждите на тялото във всяка една възраст и физическа форма.

 

Методът „Пилатес

  • е техника , която съчетава в себе си баланс на тялото, контрол на ума, наслада за душата. Да бъдем концентрирани  и свързани със себе си е първият принцип на Пилатес. Набляга се на осъзнато изпълнение на движенията и контрол на състоянието на тялото.
  • е плавно движение, съчетано с дишане. По време на Пилатес класа ще упражняваме специфичния начин на дишане, който се спазва в Пилатес. Ще работим с центъра на тялото или  “thecore“ и постепенно ще се научим да поддържаме центъра силен и стегнат при изпълнение, каквато е целта на всяко движение в Пилатес.
  • оформя и дава сила на тялото без да хипертрофира мускули,  укрепва и тонизира мускулите, спомага за по-голяма мобилност, повишава гъвкавостта и прави фигурата по-стройна, подобрява и коригира стойката, премахва болките в кръста и гърба, подобрява кръвообращението, облекчава стреса и повишава физическата издръжливост. След редовни тренировки, резултатът  е стегната коремна мускулатура и добър тонус.

 

Как ще работим?

При Пилатес се работи комплексно, а не само върху опредена област от тялото и не се изолират отделни групи мускули . Чрез ниско интензивни, плавни, контролирани , продължителни и балансирани движения се тренират няколко мускулни групи наведнъж. Възприемаме тялото като едно цяло и работим постоянно с четирите диафрагми. Кои са те? Ще разберете в часа по Пилатес 🙂

По време на този клас спазваме основните принципи на Пилатес: Концентрация, Дишане, Център, Контрол, Прецизност, Флуидно движение. И допълнителните принципи : Баланс и Координация на движение и дишане.

Постепенно ще се запознаем с 15 фундаментални движения, като ще се съсреодоточим в детайлното изпълнение и особеностите на всяко едно от тях. С течение на времето ще ги осъвършенстваме и развием в различни прогресии и вариации. Ще наблягаме на прецизността и контрола в изпълнението.

Обикновенно приемаме тялото за даденост. Често не се замисляме колко фина и съвършенна структура е всъщност. След класа по Пилатес приятно ще се изненадате от себе си и на какво е способно Вашето тяло.

Насладете се и се забавлявайте!


Водещ:

Нели

Седмичен бюлетин

Вашите данни са защитени и се използват само във функциите на услугата Бюлетин. Прочетете нашата Политика за поверителност.