5 йога пози за засилване на имунната система

Честите появи на обикновена настинка, вирусни или бактериални инфекции са обезпокоителни. Крехкото тяло, ниската устойчивост и слаб защитен механизъм ни държат далеч от активния начин на живот. При такъв сценарий най-доброто нещо, което можем да направим за себе си е подсилването на естествения имунитет. Преди да започнем  да даваме пари за лекарства и добавки, засилващи имунитета, нека опитаме да направим това с йога. Всички асани действат укрепващо на организма, но някои от тях имат много добър ефект върху защитните му сили.  Допринасят за предпазването от простудни заболявания и вирусни инфекции.

Подбрах пет от тях, които биха ни помогнали в това.


Vrikshasana (Поза Дърво)

Vrikshasana укрепва гръбначния стълб и подпомага нервно-мускулната координация. Тази поза подобрява умствените ни възможности и ни поддържа стабилни. Ободрява цялото ни тяло, като го разтяга, увеличава издръжливостта  и ни държи съсредоточени. Увеличава самочувствието ни и отпуска нервната система. Какато знаем една от причините за слаб имунинет е високото ниво на стрес в организма.

Заставаме изправени на постелката със събрани стъпала. Поставяме стъпалото на десния си крак върху глезена, под коляното , над коляното или в основата на бедрото на левия крак, там където се чувстваме най-комфотно. Поставяме длани пред гърдите и когато усетим стабилност в позата повдигаме ръце над главата. Оставаме за 3 бавни и дълбоки вдишвания и издишвания и повтаряме с другият крак.


Trikonasana (Триъгълник)

Поза Триъгълник  подобрява кръвообращението и премахва натрупаните токсини и секрети. Може да подпомогне храносмилането,  да нормализира кръвното налягане и да подобри концентрацията и баланса. Успокоява ума ни и намалява стреса.

Отведете дясното стъпало напред , а лявото на 90 градуса. С издишване, накланяме тялото надолу към десния крак, така че левият хълбок и лявото рамо да не се накланят към земята. 

Плъзнете се към десния крак бавно и ще усетите дълбокото разтягане в тялото.  Свалете дясната ръка до крака, колкото можете. Повдигнете лявата ръка нагоре и погледнете към нея. Останете в позата за 3 вдишвания и повторете на другата страна.


Utkatasana (Поза Стол)

Utkatasana може да подобри нашата сила, енергия и баланс. Тя стимулира сърцето ни и масажира коремните органи. За да останете енергизирани  практикувайте поза Стол редовно.

Заставаме в началото на постелката и свиваме колене,  така че те да покрият стъпалата ни. Гълтаме корема и прибираме опашната кост. Повдигаме ръце до ушите с изправени лакти. Задържаме в позата за 5 бавни и дълбоки вдишвания и издишвания.


Bhujangasana (Поза Кобра)

Bhujangasana  влияе положително на горните дихателни пътища и намалява възпалителния процес при болните хора. Тя стимулира храносмилателната ни система и кръвообращението. Тази асана отваря сърцето и белите дробове, помага за облекчаване на стреса. Увеличава гъвкавостта на гръбнака, повишава настроението ни и  засилва нашата енергия.

Лягаме по корем и поставяме длани под раменете на нивото на гърдите. Опираме чело в пода. Стягаме седалището, краката са събрани. При вдишване повдигаме глава, натискаме длани в пода. Лактите ни са близо до тялото, а раменете далеч от ушите.

Задържаме за 3 бавни вдишвания и издишвания.


Matsyasana (Поза Риба)

Matsyasana може да облекчи напрежението в раменете и шията. Може да помогне за регулиране на дишането и стимулиране на щитовидната жлеза. Поза Риба дарява на нашите храносмилателни органи добър масаж и освобождава от  безпокойство, запек,  умора и напрежение.

Тази поза намалява стреса и регулира функцията на жлезите с вътрешна секреция. Асаната има терапевтичен ефект върху възпалено гърло и облекчава симптомите на настинка. 

Лягаме  на пода по гръб с ръце под седалището. Вдишваме и като лактите натискат пода за опора гърдите се повдигат нагоре, а главата назад така, че тя да е естествено продължение на гръбначния стълб. Задържаме в позата за 3 бавни и дълбоки вдишвания и издишвания.

Както знаем, йога възстановява защитните сили на организма, но в допълнение на асаните е препоръчително да намалим стреса, тъй като той е основен фактор за спад на имунната система. Докато изпълняваме йога асаните, дихателната система се заздравява поради  дълбокото дишане. По този начин ние увеличаваме капацитета на белите дробове. Дихателните техники в йога имат успокояващ ефект, а също така подобряват лимфната система, която има основна роля за доброто здраве на човека.

Освен чрез практикуването на йога ние можем да засилим имунитета си и с природни средства. Как да го направим може да разбете тук:


Бъдете здрави и живейте прекрасно сега  в любов и хармония със себе си и природата.

Използвани изображения за йога позите: 

Личен архив – Александра ЖабоноваЗа автора:

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е image-9-300x300.png

Александра Жабонова е сертифициран преподавател по йога от януари 2016 г. Води курсове по хатха йога, ин йога, терапевтична йога и йога нидра. Преподава ин и ян йога в Гаятри Йога Студио. Интересува се от здравословно хранене и аюрведа. За Алекс йога и готвенето са повече от страст. Поддържа страница във фейсбук, свързана с вегетаринство и аюрведа.