Енергийното поле и системата от чакри

Енергийното поле и човешката аура

Енергийното поле на човека е проява на космическата енергия. “Каквото горе, това и долу”– това гласи вторият Херметически принцип. Вселената е гигантска холограма и във всяка част се съдържа информация за цялото. За да познаем света, първо трябва да опознаем самите себе си.

Човешкото енергийно поле може да бъде описано като светещо тяло с формата на яйце, което обгръща физическото тяло. То има свое специфично излъчване, уникално за всеки човек – това е т. нар. “аура”. Аурата се свързва с тялото на човек и чрез нея се осъществява взаимодействието между универсалното космично поле и човека.

Аурата се разделя на няколко слоя (обвивки). Тези слоеве често са наричани “тела”, които отвътре навън са изградени от все по-фина енергийна субстанция.

Ауричните тела са:

  1. Етерно–ефирно тяло;
  2. Емоционално тяло;
  3. Ментално тяло;
  4. Астрално тяло;
  5. Кармично тяло;
  6. Будическо тяло;
  7. Атманично тяло.

Всеки слой има собствена функция и е свързан с определена чакра.

Системата от чакри

Гръбначният стълб е физическото изражение на главния енергиен канал в човешкото тяло –Сушумна. Той представлява вертикален енергиен поток, който пулсира нагоре-надолу в полето по гръбначния стълб. Този поток се простира и извън физическото тяло, като двата изхода са над главата и под опашната кост. Ето защо здравето на гръбначния стълб е от първостепенно значение за енергийния баланс. Всички видове йога обръщат специално внимание на гръбнака.

В енергийното поле на човека има конусовидни въртящи се вихри, наречени “чакри”. Всяка чакра осигурява обмен на енергия с универсалното енергийно поле около нас. Важно е да отворим чакрите и да увеличим енергийния поток, защото колкото повече енергия протича в нас, толкова сме по-здрави. Причините за появата на болестите са нарушаването на енергийния баланс и блокирането на енергийния поток.

Чакрите зареждат тялото с жизнена енергия. Те абсорбират универсалната (първична) енергия (чи, ки, прана, оргон) и я изтласкват по енергийните канали, наречени нади. От там тя тръгва по нервната система, ендокринните жлези и после влиза в кръвта и захранва организма. Разположението на седемте главни чакри съответства на областите, където се намират основните нервни сплитове на физическото тяло. Йога подпомага изчистването и детоксикирането на енергийните канали, за да може енергията да протича по тях и да захранва ефективно тялото.

Чакрите и ендокринната система

На физически план всяка чакра отговаря за определена жлеза с вътрешна секреция. На първа чакра отговарят надбъбречните жлези. На втора чакра отговарят половите жлези. На трета чакра отговаря панкреасът. На четвърта чакра отговаря тимусът. На пета чакра отговаря щитовидната жлеза. На шеста чакра отговаря хипофизата. На седма чакра отговаря епифизата.


Цветове, звуци и основни функции на чакрите

Първа чакра – Муладхара (коренна чакра) – намира се в основата на гръбначния стълб. Основни функции – оцеляване, сила. Цвят: червен; Звук: Лам.


Втора чакра – Свадхищхана (сакрална чакра) – намира се на два пръста под пъпа. Основни функции – творчество; Цвят: оранжев; Звук: Вам.


Трета чакра – Манипура (чакра на слънчевия сплит) – намира се при слънчевия сплит. Основни функции – самочувствие, воля; Цвят: жълт; Звук: Рам.


Четвърта чакра – Анахата (сърдечна чакра) – намира се зад гръдната кост. Основни функции – любов, състрадание; Цвят: зелен; Звук: Ям.


Пета чакра – Вишудхи (гърлена чакра) – намира се в областта ан гърлото. Основни функции – общуване; Цвят: син; Звук: Хам.


Шеста чакра – Аджна (чакра на третото око) – намира се в областта на третото око, между веждите. Основни функции – интуиция; Цвят: индигов; Звук: Ом.


Седма чакра – Сахасрара (коронна чакра) – намира се на върха на главата, над теменната кост. Основни финкции – връзка с Божественото съзнание и Висшия Аз. Цвят: виолетов до бял; Звук: Аум.


Йога позиции (асани) за балансиране на чакрите

Първа чакра: Намаскарасана (поза поздрав) – извършва се в клекнала позиция със събрани пред гърдите ръце в молитвен жест. Коленете са разтворени широко встрани, а лактите притискат вътрешната им страна.

Втора чакра: Пурна титали асана (поза пълна пеперуда) – от седнало изходно положение коленете се сгъват и стъпалата се допират едни до друго като петите се приближават възможно най-близо до перинеума.

Трета чакра: Наукасана (поза лодка) – от легнало по гръб изходно положение се повдигат краката, ръцете главата и торса над земята като раменете и ходилата са на не повече от 15 см. от пода. Тялото се балансира върху седалището, гърбът е изправен ръцете са на една линия с пръстите на краката.

Четвърта чакра: Матясана (поза риба) – от легнало по гръб изходно положение тялото се подпира на ръце и лакти, гръдният кош е отворен, върхът на главата е подпрян на пода.

Пета чакра: Дханурасана (поза лък) – от легнало по корем изходно положение коленете се сгъват и ръцете обхващат глезените или стъпалата. Гърбът се извива в дъга като едновременно се повдигат бедрата, гърдите и главата. В крайно положение тялото лежи само върху корема.

Шеста чакра: Шашанкасана (поза на луната, детска поза) – от седнало положение на пода във ваджрасана (седеж на пети) торсът се накланя и се отпуска напред като ръцете се изпъват напред на пода, а челото опира земята в областта на Аджна чакра.

Седма чакра: Ширшасана (стойка на глава) – препоръчва се само за напреднали.


По материали от книгата на Барбара Ан Бренън – “Ръце от светлина” и “Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха” от Свами Сатянанда Сарасвати


Автор: Надя Геловска 

https://seacredo.com/