Йога за всеки ден
акцент – здрав гръбнак

Хатха йога подготвя тялото за пречистване, за развтие. Тя е метод на принципа на везната, който да внесе хармония в твоя живот. Думата „хатха”идва от „Ха”, което значи Слънце, и „Тха”- Луна.

Хатха Йога съчетава зареждащи йога пози, представени от слънцето, с успокояващи и медитативни пози, представлявани от луната. Това съчетание между противоположности води до хармония и баланс в организма. Обединявайки двата вида пози, тялото ти неминуемо извлича максимална полза. Емоциите, чувствата, мислите и действията ти започват да стават едно цяло, да работят като часовников механизъм, т.е. да разкрие физическия и психическия си потенциал.

Ползите от редовната практика на Хатха йога са: подобрява гъвкавостта и подвижността на сухожилията и ставите; засилва и тонизира мускулите; заздравява и изправя гръбначния стълб; намалява болките в тази област и коригира стойката; подобрява състоянието при оплаквания от болезнени колена, стегнати рамена и врат, изкривявания и сколиоза; повишава издръжливостта, създава баланс и грация; стимулира и балансира жлезите на ендокринната система; подобрява храносмилателната и отделителната система, и намалява теглото; повишaва кръвообращението, като намалява холестерола и нивата на кръвната захар; има положителен ефект при заболявания на сърцето и дихателната система; стимулира имунната система и др.

В различните практики ще акцентираме на различни теми, според вашите желания и нужди.

Сега акцентът ще е ЗДРАВ ГРЪБНАК.

Здравето на нашия гръбнак е изключително важно за пълноценното ни съществуване. Всяка една част от гръбначния стълб изпълнява специфични задачи и взети заедно те ни помагат да ходим изправени, да се движим и да имаме правилна стойка.

В тези практики ще включим упражнения и асани, които постепенно ще раздвижват и огъвкавяват гръбначния стълб, ще коригират несъвършенствата и ще отпускат напрежението, натрупано от неправилна стойка. Особено е подходяща за хора с офис професии, такива които натоварват гръбнака си или такива, които по една или друга причина са обездвижени в тази област, както и за всички, които искат да направят една пъноценна йога практика за общо здраве.


Водещ: