Физическо и емоционално въздействие на Марджариасана
(поза Котка)

В миналото древните йоги забелязали, че всеки аспект на природата, независимо дали е животно, растение или социална роля, притежава свое уникално качество. Лъвът е безстрашен, пеперудата е ефирна и свободна, рибата е адаптивна и е почти толкова подвижна, колкото и водата, в която живее. 

Когато изпълняваме Марджариасана, на едно по-дълбоко ниво, ние се свързваме с качествата на котката. Котката е любопитна, но тя е също така независима, пъргава, безстрашна и гъвкава. С кое нейно качество имате нужда да се свържете в този момент? Докато практикувате, изследвайте реакциите на тялото и емоционалния си отклик. Какво изпитвате в момента? Отговорът може да ви насочи и да ви помогне да подобрите даден аспект от живота си.

Ползи

На физическо ниво Марджариасана подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб, врата и раменете. Подпомага дейността на половата система при жените и облекчава менструални болки. Това е една от асаните, които могат да се изпълняват до шестия месец на бременността.

Техника на изпълнение

  1. Застанете в четири опорни точки. Дланите са с разперени пръсти и са поставени точно под раменете. Коленете са под тазобедрените стави и са леко раздалечени. Пръстите на краката може да са стъпили в пода или да са отпуснати.
  2. С вдишване повдигнете главата и извийте гърба надолу. В крайната позиция опашната кост сочи нагоре. Задръжте за 2-3 секунди с вдишан въздух. 
  3. С издишване започнете бавно да извивате гърба нагоре, докато главата отиде между ръцете, а гърбът се извие нагоре като дъга. Опашната кост сочи надолу.
  4. Задръжте в позицията 2-3 секунди. Това е един рунд.
  5. Продължете от 5 до 10 рунда.

Важно! През цялото време лактите остават изпънати, а раменете са активни и се избутват нагоре.

По време на практиката вниманието е насочено към извиването на гръбначния стълб, фините намествания на прешлените и съчетаването на дъха с движението. 

Свържете се с тялото си и го изследвайте. Извикайте в осъзнаването си качествата на котката и се запитайте от какво имате най-голяма нужда в момента. Свържете се с това качество и задръжте фокуса си върху него. 

P.S. 😀 Ако успеете да потънете напълно в практиката, може да изпитате желание да мяукате. Не се притеснявайте – това е нормално! Забавлявайте се и бъдете естествени! 😀


За автора

Вяра Николчева е сертифициран преподавател по йога от 2015 г. Духовното й име е Хридая, което означава Отворено сърце. За нея преподаването е любов и страст. В практиките си обръща лично внимание на всеки присъстващ и акцентира върху детайлите при изпълнението на асаните. В часовете освен йога включва и обсъждането на различни теми с цел личностно израстване и промяна към по-добър и качествен живот. Интересува се също от аюрведа, здравословно хранене и природосъобразен начин на живот. Горещ почитател е на класическата музика, и най-вече на световноизвестния цигулар Васко Василев.