Същността на Йога

В днешни времена, когато Йога се популяризира предимно като физическа праткика за добро здраве и тонус, е много лесно да пропуснем същността – Йога като древна наука за себепознание и осъзната еволюция. Йога е духовното наследство на човечеството, майка на всички източни духовни традиции, и нейната стойност е неотслабваща във времето, също както и въпросът: “Защо сме тук?”.
Думата “Йога” означава “единство, цялост, интегриране на всички съставни части”. С други думи – изучаването на тази древна мъдрост върви ръка за ръка с прилагането, преживяването и интегрирането ѝ във всички аспекти на живота с дълбока искреност и отдаденост. 

Изучаването ѝ ни среща с четирите житейски практики на Йога, а именно: 

  1. Гияна – Йога на мъдростта, пречистването на съзнанието и коригиране на възприятията, за да ги преведем в съзвучие с вселенската истина.
  2. Бхакти – Йога на любовта, доверието, преданоотдадеността, възприемчивостта, смирението и дълбоката връзка.
  3. Карма – Йога на служенето, действието, породено от съзнание за единство и водещо до освобождение.
  4. Раджа – Йога на медитацията, тишината и връзката с неразрушимия покой, неподвижния център.

За да подпомогнат личното преживяване на гореизброеното, йогите създават цялостна технология, наречена Тантра Йога, която работи с потенциала на енергията да се разраства безгранично. 

Тантра Йога включва:

  1. Крия – практики за работа с енергията и генериране на електричен поток, който подпомага еволюцията на тялото, ума и духа. Обикновено комбинират повтарящо се движение със специфична техника на дишане и мантра, за да създадат динамична медитация. Крия практиките пробуждат, трансформират и разрастват енергията, генерират вътрешна топлина и подпомагат лечението на клетъчно ниво. 
  2. Нада – използване на мантра – специфична вибрация, съчетание от звуци. Мантра е една от първите техники за раздвижване и превключване на енергията, основаваща се на познанието, че всичко в природата откликва на вибрации и честоти. 
  3. Кундалини – интензивни практики за засилване потока на Шакти – жизнената енергия, носеща свръх Разум, по продължение на Сушумна (основния енергиен канал по гръбначния стълб, пронизващ всички чакри).
  4. Лая – нежни практики с плавни и хармонични движения за отваряне на сърцето, празнуване на живота и преживяване на дълбоко доверие, любов и благодарност към цялото съществувание. 
  5. Хатха – йога на тялото, използваща асани (йога пози) в статичен, динамичен или движещ се с дъха вариант, за интегриране на енергията и освобождаването на потока ѝ по всички 72 000 нади  (енергийни канали). 

В нашите часове в Гаятри Йога студио, които наричаме – “Интегрални Йога пътувания” – ние използваме голямо богатство на Тантра техники от Хималайската Йога традиция на Бабаджи за завръщане към дълбоката мъдрост на Йога и преживяването ѝ в цялата ѝ дълбочина. 

Въпреки, че ползите за здравето са неизброими, те са по-скоро страничен ефект от еволюцията на съзнанието, която с лекота преобразява всеки аспект от живота и ни води към прогресивно реализиране на безкрайния човешки потенциал! 🌟🙏🏻❤️🌺✨
Практикувайте Йога! Живейте вдъхновен и удовлетворен живот! 🕉🙏🏻💗🌸💫


За автора:

Ирена (Соумя Деви) преживява дълбока личностна трансформация след обучението си в Сатва йога академия, Ришикеш, Индия, където среща своя гуру – Ананд Мехротра, и вдъхновена от него следва порива на сърцето си за споделяне на безценния дар на Йога в най-автентичния ѝ вид с все повече търсещи.