Преди практика

yoga-mat♦ Практиките са за удоволствие. Няма нищо за постигане, нито за показване, нито за доказване, нито за сравняване, нито за оценяване. Просто се отпуснете в осъзнаването „Аз съм там, където съм и това е прекрасно, защото правя най-доброто на което съм способен в този момент“ и се наслаждавайте на тук и сега, на настоящия момент, на малките стъпки, които правим по пътя за хармонизиране на всички нива на човешката ни същност – физическо, енергийно, умствено-емоционално, интуитивно (или астрално) и блажено.

♦ За да се чувствате добре, не консумирайте тежка, обилна храна 4 часа, а лека храна (ядки, плодове) 2 часа преди практиката. Нито преяждането, нито гладуването е препоръчително, и двете състояния водят до рязко спадане на енергията и ще затруднят способността ви да се концентрирате.

♦ Очакваме ви 10-15 мин. преди час, за да имате време да се приготвите и пренастроите. Ако закъснеете, влезте и се пригответе колкото е възможно по-тихо.

♦ Изключете звука на мобилния си телефон, йога практиката е вашето специално време за среща със себе си.

♦ Ако е възможно, освободете тялото си от метални накити и часовници. Те затрудняват протичането на енергийните потоци.

♦ Почистете ходилата си, а при нужда и подмишниците си с влажна кърпичка.
• Информирайте водещия, ако имате проблеми със здравето (претърпени операции, хронични болести), някои практики може да не са подходящи за вас.

♦ Добре е дрехите ви да бъдат свободни и удобни, препоръчително от памучна тъкан, която позволява на тялото да диша. Разхлабете стегнати връзки, избягвайте врязващи се ластици.

♦ Ако се чувствате по-добре, носете чорапи. Би било добре обаче, да опитате да правите практиките и боси – ще бъдете по-стабилни върху стелката (няма да се плъзгате) и ще можете волно да разтворите и да положите пръстите на краката стабилно в земята. Енергията се движи през тялото като електричество, започва от главата и протича надолу, като търси земята чрез дланите и ходилата, за да поеме пътя обратно нагоре. За да може цикълът да се затвори, достигането на енергията до земята е изключително важно и босите крака са необходимо условие за това.

♦ Докато практикувате опитайте се да дишате бавно и дълбоко и все по-често в ежедневието си се установявайте в състояние на бавно и дълбоко осъзнато дишане. Устата е затворена, вдишвате и издишвате през носа.

♦ Оставете егото си да виси на закачалката до вратата. В часовете по йога няма място за постижения. Слушайте сигналите на тялото си, ако почувствате и най-малкия дискомфорт или болка, преустановете практиката и почивайте. Отпуснете се и релаксирайте винаги, когато усетите нужда. Целта на практиката е да зарежда и балансира, а не да изтощава и напряга.

♦ Ако практиката позволява, затворете очи и наблюдавайте какви промени настъпват в петте нива на вашето съществуване – физическо, умствено, емоционално, енергийно, интуитивно.

♦ След час пийте повече вода, за да помогнете на тялото бързо да отдели отпадните продукти и токсини освободени при раздвижването.

♦ Сутрин тялото е по-сковано. Бъдете внимателни и осъзнати за сигналите, които то ви дава, не го насилвайте.

♦ Ако сте ползвали одеяло, моля сгънете го внимателно като за скъп приятел и го подредете на етажерката. На възглавничките също им харесва да са подредени.

♦ Моля, не оставяйте за следващо посещение лични вещи в съблекалните. Ако все пак забравите нещо, потърсете си го скоро.

♦ Таксата се заплаща в началото на часа. За удобство, може да се възползвате от абонаментните карти (8 или 12 посещения), с тях ползвате намаление.