Ползите от йога през бременността

Три техники за естествено обезболяване по време на раждането

Дишане

Правилното дишане по време на раждането отпуска тялото и мускулите на тазовото дъно. Увеличава притока на кислород към бебето. Премахва напрежението, стреса, раздразнението. С отпускането болката намалява.

Съвет: В активната фаза прилагайте бавно коремно дишане. Вдишайте дълбоко през носа, с помощта на диафрагмата, изпълвайки корема с въздух. Издишвайки през устата, коремът бавно се отпуска обратно.

Опитайте се времето за издишване да е два пъти по-дълго от времето за вдишване. Ако е комфортно, включете пълно йогийско дишане, използвайки целия капацитет на белите си дробове.

Помнете: Дишайте и се отпускайте. Просто не задържайте дъха си!

Релаксация

Колкото по-отпуснати сте, толкова по-слаба ще е болката.

Релаксацията помага да се избегне цикълът страх-напрежение-болка. Увеличава нивата на ендорфините (“хормон на щастието”) и усещането за контрол.

Съвет: Изберете тихо и спокойно място. Отпуснете тяло. Направете няколко дълбоки и бавни вдишвания и издишвания. Мислено преминете през отделните части на своето тяло. Ако усетите напрежение, издишайте го.

Наблюдавайте дишането. Движението и пътя на въздуха през тялото. Насладете се на спокойствието.

Може да изречете своите три положителни твърдения за раждането:

“Аз съм отпусната, спокойна и щастлива, защото скоро ще видя бебето си”

“Приемам, преживявам и се отпускам”

“Раждам здраво и силно дете”

Движение

Свободното движение по време на раждането е много важно. Добре е да познавате възможните позиции при раждане и да ги опитате по време на бременността. Движението помага да понесем болката по-леко, да сме уверени и с усещане за контрол.

Съвет: Слушайте своето тяло по време на самото раждане.

Помнете: Гравитацията подпомага процеса!


Ресурси: Раждане с Любов (автор: Олга Дукат, изд. Будлея)

За да се запознаете с повече техники на дишане, релаксация и движение, може да посетите практиката ми Йога през бременността в сряда и в събота.


Автор: