Народни танци в Гаятри

Добрич – новогодишен концерт Добрич (31 декември 2013) Празничен новогодишен концерт за жителите и гостите на Добрич на сцената на пл."Свобода" изнесе професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов. След концерта танцьори и публика се хванаха на голямо добруджанско право хоро. Пресфото - БТА снимка: Григор Маринов (ЕД)

Скъпи приятели,
Очаквайте народни танци за всички, ръководител Ирина Топалова.
Започваме в началото на м. октомври, всяка първа и трета събота на месеца, от 16.00ч.

 

Защо да ходим на Народни танци?

Вече не звучи екзотично и странно, когато някой спомене, че играе народни танци. Глобализацията отвори очите ни към света, но народните танци свързват  нашите сърца и души със земята и с корените ни. Те са лесен и достъпен начин да се докоснем до фолклора и традициите си.
И така защо „народни танци“?
Идеалното раздвижване и перфектната кардио тренировка
Раздвижват се всички мускулни групи, получаваме гъвкавост и пластичност и не на последно място – всичко това се случва с усмивка и прекрасно настроение. След дългите часове пред компютър и седене в офиса, това е разкошен подарък за тялото и душата.
Синхрон и ритъм
Замислете се колко бързо и лесно можем да се научим да влизаме бързо в ритъм, да спазваме общите стъпки и да постигнем приятното усещане за общото. Ехеее, за силата на груповата енергия нашите предци са се досетили много отдавна.
Общуване
По най-естественият и ненатрапчив начин можем да разчупим стереотипите си и да се срещнем с нови хора, да видим различни гледни точки и да открием други хоризонти. Чисто, просто и естествено общуване, нещо, което вече позабряваме покрай социалните мрежи и контакти.
Антистрес
Няма нужда да търсим чудодейни лекове против стрес и напрежение. Прекрасно е да отидем в една зала изпълнена с приятелски лица, които също като нас, са имали дълъг ден изпълнен с предизвикателства и закачки. Като подруснем снагите, ще отпуснем душите. Дори и рима има.
Знания
Без да се усетим научаваме всички фолклорни области, носиите, хората, обичаите. Тогава вече и гордостта и самочувствието да сме българи има по-пълно и осъзнато значение, излиза извън рамките на патриотизма на маса и пред телевизора. Разбираме защо традициите са в основата на един народ. Всички знаем, че само когато познаваме  добре миналото си, можем да градим проспериращо бъдеще. Времената са били предизвикателни за много поколения, но корените са ни дали стабилността и силата да продължим.