Мудрите в йога практиката

„Сега заемете удобна седяща поза, изправете гърба и поставете длани върху коленете в Гиян мудра, така че връхчетата на палец и показалец се допират“ –  често така започва практиката по йога или подготовката за заемане на медитативно състояние. Чудили ли сте се обаче какво е това мудра и защо по време на йога занимания поставяме пръстите и дланите в определени позиции? Както всичко в природата и Вселената, нищо не е случайно и за всичко си има причина и обяснение. 

Мудрите могат да бъдат жестове с ръце, очи, глава или цялото тяло. Най-често в йога практиките се ползват жестовете с длани и пръсти. От Санскрит думата мудра се превежда като „духовен жест, печат“ и се смята, че практикуването на мудри стимулира потока на жизнената енергия в тялото, може да активизира определени участъци в мозъка или да спомогне за постигането на определено  ментално и емоционално състояние. Мудрите канализират енергията във финното тяло и ни помагат да задълбочим практиката си, да навлезем навътре в себе си.

Ще се спрем на най-често срещаните мудри по време на йога практика и тяхното значение, за да добавим смисъл и разбиране за жестовете, които правим и да обогатим преживяването си в йога.


Гиян (Чин) мудра – една от най-използваните мудри в йога. Заема се като допрем връхчетата на палеца и показалеца, и държим другите три пръста допрени и по възможност изправени. Символизира обединението на огъня (палеца) и въздуха (показалеца), както и сливането на вселенското и индивидуалното съзнание. Това е жеста на търсещите знание, стимулира концентрацията и креативността, усилва паметта. Когато изпълняваме мудрата с длани насочени нагоре увеличаваме възприемчивостта си, отваряме се към света, докато изпълнение на мудрата с насочени надолу длани действа заземяващо.


Анджалимудра е друга много популярна мудра, с която ще се срещнете по време на йога практика. Изпълнява се като допрем длани в молитвен жест пред сърцето. Символизира почит и уважение към нас самите, към ближните ни и към цялата Вселена. Същността на мудрата е изразяване на любов и благодарност. Често се ползва заедно с думата “Намасте” – “Божественото в мен поздравява Божественото в теб”.


Дхянамудра е мудрата, в коятo често се изобразява Буда по време на медитация. Изпълнява се като сложим дясната длан върху лявата и допрем връхчетата на палците. Тази мудра има успокояващ ефект, помага да се отдръпнем от сетивата си и да постигнем състояние на дълбоко съзерцание и размисъл, на вътрешен мир и хармония.


Кшепанамудра – това е мудрата на освобождението, извежда отрицателната енергия вън от тялото, като прави място за спокойствие, хармония и положителна енергия да навлязат и да изпълнят цялата ни същност. Изпълнява се като от молитвен жест (анджалимудра) задържим палци и показалци неподвижни и свием и преплетем останалите пръсти. Така символично негативната енергия бива изхвърлена навън през показалците с помощта на елемента въздух. Тази мудра може да бъде срещната най-често при изпълнението на поза Войн I (Вирабхадрасана I) или поза Дърво (Врикшасана).


Падма (лотус) мудра – лотусът е един от най-често срещаните символи в йогийската традиция. Това е красивото цвете, което излиза от калта устремено към слънцето. И както цветчетата му са незасегнати от мръсотията, така и човешкото сърце може да блести чисто и красиво, незасегнато от всичко негативно, с което се сблъсква. Мудрата се изпълнява като първо събираме длани в молитвен жест (анджалимудра), след което разтваряме пръсти като разцъфнал лотусов цвят,  само външните ръбчета на палци и кутрета остават допрени.


Ганешамудра – тази мудра носи името на бог Ганеша, богът, който премахва всякакви препятствия. Изпълнението й отваря сърдечния ни център, помага ни да се освободим от личните си пречки, да съберем сила и кураж по време на трудности. Също така изгражда чувство за воля и увереност в собствените ни сили, както и вяра в Божествената промисъл за всичко случващо се. Изпълнява се като поставим длани хоризонтално една срещу друга, леко присвием пръсти и ги захванем едни за други като кукички, след което да ги обтегнем в противоположни посоки, така че да се активират мускулите на ръцете. Дланите може да са в скута ни, пред сърцето или над главата.


Мудрите се изпълняват с две длани, в комбинация с дълбок и равномерен дъх. Хубаво е да се задържат поне по няколко минути, за да се постигне промяна в потока на енергията. Осъзнаване за значението на мудрите засилва ефекта им , а правилното им изпълнение обогатява преживяването по време на заниманията по йога и ни помага да задълбочим връзката със себе си. Те могат да бъдат практикувани по всяко време и извън постелките, когато почувстваме нужда от успокоение и вътрешна сила.  Опитайте!


За автора:

Петя Кръстанова е сертифициран преподавател по класическа и виняса йога, йога за бременни и йога за възстановяване след раждането. Изучава и споделя различни методи, които повишават качеството на живот в духовен и физически аспект.