Матсясана (Риба) или изкуството да бъдеш Свободен

Матсясана (Риба) е една от любимите ми пози. И това не е случайно. С чиста съвест мога да кажа, че благодарение на Риба, Свещ, Рало и Нади Шодан живея втори, при това по-добър живот. Но няма да ви отегчавам с подробности и стари истории. Важното е, че тези практики разгърнаха, развиха и заздравиха белите ми дробове, а с това отвориха и сърцето ми за нов живот.

Много обичам, когато изпълнявам дадена асана, да изследвам качествата, които носи съответното животно, растение или социална роля, с които е свързана. И така, кое е първото качество, което ви идва наум, когато се спомене животното риба? С какво я свързвате?

Ако наблюдавате рибите в естествената им среда, ще забележите, че те са почти толкова подвижни, колкото и водата, в която живеят. Докато изпълнявате поза Риба, замислете се дали умеете да се носите с потока на Живота, или постоянно се въртите във водовъртежа на собствените си ограничаващи мисли, убеждения и навици? Усетете отварянето на белите си дробове и лекотата, с която дишате. Освободете се, поне за няколко дъха, от тревогите и притесненията и изживейте с цялото си същество вярата в Доброто и съвършенството на Вселената.

Но да се върнем към практикуването на Матсясана. Емоционалното преживяване в поза Риба несъмнено е важно, но то няма как да се случи, ако не сме наясно с ползите, противопоказанията и детайлите на изпълнение. 

Техника на изпълнение

 1. Легнете по гръб и изпънете двата крака един до друг. Обърнете дланите към пода и леко ги подпъхнете под седалището. 
 2. С вдишване се повдигнете на лакти, без да ги местите.
 3. С издишване извийте гърба назад, като същевременно повдигнете гърдите нагоре. Темето на главата трябва да докосне пода. (Ако това е трудно, може да подложите възглавница или одеяло под главата, за да няма напрежение във врата.)
 4. Задръжте в позата от 1 до 3 минути.
 5. Излизането става по обратния ред. С вдишване се повдигнете на лакти и с издишване се отпуснете на пода. 
 6. Почивайте в Шавасана и усетете въздействието на асаната.

Забележка: По време на задържането тежестта на тялото се носи от лактите, а не от главата! Върхът на главата само докосва пода.

Риба (Матсясана) е контрапоза на Свещ (Сарвангасана) и обикновено се изпълнява веднага след нея. Препоръчва се времето на задържане в Риба да бъде от една трета до половината от времето на задържане в Свещ. Добре е двете пози да се изпълняват заедно, защото това увеличава въздействието им. 

Ползи

 • Премахва схващане и скованост във врата. Огъвкавява гръбнака и засилва гръбните мускули. 
 • Разширява гръдния кош, което увеличава жизнения капацитет на белите дробове. Алвеолите се отварят и се насищат с кислород, като по този начин се подпомага пречистването на кръвта от въглеродния двуокис.
 • Редовното практикуване на Матсясана носи облекчение при бронхит, астма и туберкулоза. 
 • Стимулира се дейността на хипофизата, епифизата и на щитовидната жлеза. 
 • Облекчава състоянието при възпалени и кървящи хемороиди. 
 • Лекува болести на матката, регулира и нормализира менструалното течение.
 • Помага при констипация. За целта преди практиката се препоръчва да се изпият 3 чаши вода.
 • Подобрява стойката и изтегля раменете назад.
 • Съхранява и увеличава сексуалната енергия при мъжете.
 • Изглажда кожата на лицето и я прави светла и сияйна.

Противопоказания

 • Сърдечни заболявания
 • Херния
 • Пептична язва
 • Бременност
 • Световъртеж
 • Болки във врата

В заключение ви предлагам един съвет, за това как можете да се насладите пълноценно на всяка практика 🙂  Независимо колко ви харесва написаното в статията или някъде другаде, винаги се обръщайте към себе си. Свързвайте се с тялото и сърцето си и слушайте! И ако не изпитвате същото като някой друг, не се обърквайте и не се фиксирайте в неговото преживяване. Вие може да усетите практиката по друг начин. Може да видите и изживеете нещо различно. И това е нормално. Защото всички ние сме уникални и имаме уникални тела и усещания. 

Накратко – важното е да практикувате. Да практикувате с любов и сърце!

Водещ: Вяра