Куче с лицето надолу или радостта от йога

Куче с лицето надолу, или Адхо мукха сванасана, е една от най-често практикуваните асани в йога, която се използва в почти всички стилове – айенгар, ащанга, виняса, сатянанда, хатха йога и други. Тя е част и от популярния Слънчев поздрав (Суря намаскар). 

Замисляли ли сте се обаче какво стои зад нея? Какво изразява, какви качества развива в нас, с каква емоция ни свързва? 

Кучето е най-добрият приятел на човека, а радостта му от живота е безгранична. Когато си помисля за кучето, в съзнанието ми изниква представата за щастие. Кучето е щастливо – когато излиза на разходка, когато му поднасяш храна, когато го погалиш, когато стопанинът му се прибира, когато се протяга след сън… И всеки ден е така, ден след ден, сякаш никога няма да се умори.

Затова, следващия път, когато изпълнявате Куче с лицето надолу, спомнете си за радостта – за чистата и безпричинна радост, за радостта да си жив. Спомнете си и за безкористната и всеотдайна любов на кучето към човека. То ни учи на безусловна любов и на доверие – на доверие в другия, в човека до нас, на доверие във Вселената. 

Но да се върнем на практическото изпълнение на Адхо мукха сванасана. В някои системи на йога можете да я срещнете и като Парватасана или поза Планина. Тези различия не бива да ви смущават. Не е важно какво име ще използвате за дадената асана – това са детайли, свързани с древните традиции и учения. Важното е да практикувате с радост и да се наслаждавате на преживяването.

Техника на изпълнение

 1. Застанете в четири опорни точки. Дланите са под раменете, коленете са под тазобедрените стави, а пръстите на краката са стъпили в постелката.
 2. С издишване изпънете ръцете в лактите и краката в коленете. Тазът се повдига, а главата идва между ръцете, така че гърбът и краката образуват триъгълник. 
 3. В крайното положение ръцете, торсът и краката са напълно прави. Дишайте нормално и задръжте в позицията за 5 до10 вдишвания и издишвания. Дланите натискат към постелката, а петите теглят към пода. Коремът, врата и главата са отпуснати. Опорната точка за извиването на тялото са тазобедрените стави. Повдигнете максимално седалището, отдалечавайки го от петите, и изпънете краката. Опашната кост е в неутрална позиция – нито подвита към тялото, нито издадена навън. 

Уточнения за практиката

 • За да имате стабилност, поставете целите длани в пода, а пръстите на ръцете да са широко разперени. 
 • Ако ви е трудно едновременно да изправите гърба и да изпънете краката, така че да поставите цели стъпала на пода, оставете коленете леко свити и стъпете на пръстите на краката. По-важно е да изправите гърба и да изпънете ръцете. След време ще успеете да стъпите с цели стъпала на пода.

Ползи

 • Заздравява ръцете, китките, раменете и краката
 • Разтяга раменете, подколенните сухожилия, прасците и глезените
 • Освобождава стреса
 • Тонизира коремната област
 • Подобрява храносмилането
 • Облекчава симптомите на астма, ишиас и плоски ходила
 • Спомага за увеличаване на ръста чрез разтягането на мускулите и сухожилията, което дава възможност на костите в растеж да се удължат

Противопоказания

 • Високо кръвно, което не се контролира с лекарства
 • Сърдечни проблеми
 • Глаукома
 • Действащи възпалителни процеси в областта на главата, като хрема, ушни инфекции и други

Пожелавам ви да превърнете практиката си по йога във вашето специално време – времето, което посвещавате на себе си. И не се приемайте твърде на сериозно. Практикувайте с радост и удоволствие и се забавлявайте!


За автора

Вяра Николчева е сертифициран преподавател по йога от 2015 г. Духовното й име е Хридая, което означава Отворено сърце. За нея преподаването е любов и страст. В практиките си обръща лично внимание на всеки присъстващ и акцентира върху детайлите при изпълнението на асаните. В часовете освен йога включва и обсъждането на различни теми с цел личностно израстване и промяна към по-добър и качествен живот. Интересува се също от аюрведа, здравословно хранене и природосъобразен начин на живот. Горещ почитател е на класическата музика, и най-вече на световноизвестния цигулар Васко Василев.