Йога по време на по-специалните женски дни

Напоследък все повече се говори за ползите от практикуването на йога и положителното и отражение върху всеки аспект на ежедневието ни. Редовните практики намаляват нивата на стреса и неспокойството, подобряват гъвкавостта, издръжливостта и равновесието в тялото, балансират хормоналните нива и емоциите, облекчават хронични болки, учат ни как да дишаме осъзнато и да живеем в хармония със себе си и околните. Заниманията с йога са препоръчителни във всеки един момент, но при дамите има дни в месеца когато трябва да се подхожда малко по-предпазливо към практиките. В това отношение често задавани въпроси са добре ли е да се практикува йога по време на месечния цикъл, може ли йога да облекчи неприятните усещания, има ли асани, които трябва да се избягват по време на тези по-специални дни.  

Месечният цикъл е предизвикателен период за всяка жена, тъй като често е свързан с повишено чувство за умора и отпадналост, лесна промяна в настроенията, крампи и подуване на корема, неконтролируемо желание за консумацията на захарни изделия и вредни храни заради хормоналните промени, болки в кръста и дискомфорт в тазовата област.Докато практикуването на повечето асани от класическата йога може да облекчи много от тези състояния, има и някои асани, които трябва да се избягват поне през първите 1-3 дни от цикъла, когато течението е по-силно.

Според йога доминиращата енергия в женското тяло по време на менструация е апана ваю. Тя се движи от пъпа надолу и съдейства за извеждане навън на урината и отпадъчните материали, а при жените и на застоялата кръв. Затова през този период от месеца е хубаво да си дадем достатъчна почивка и възможност на тялото да се пречисти и възобнови.

Асани, които трябва да се избягват по време на месечния цикъл:

През тези по-специални дни всяка дама трябва да се вслушва в усещанията в тялото си и следвайки принципа за ахимса (ненасилие) да избягва всички позиции, които по някакъв начин и причиняват дискомфорт, неприятни усещания и невъзможност да се отпусне. По принцип е хубаво да се въздържаме от инверсни асани, асани натоварващи коремната област, силно извиващи назад или силно усукващи гръбнака асани, и балансови асани на ръце.

 • Свещ, стойка на глава, рало – тези инверсни асани обръщат потока на енергията в тялото, което не е препоръчително, в периоди, когато тялото се чисти. Също така могат да причинят засилване на кървенето, тъй като гравитацията тегли матката в посока към главата, което води до разтягане на лигаментите, свиване или блокаж на вените и допълнително изпомпване на кръв от артериите. Алтернатива на инверсните асани по време на цикъл е от легнало по гръб положение да изправим крака на стената.  Тази поза носи отпускане на кръста и долната част на гърба, без да натоварва.
 • Ардха матсиендрасана (гръбначно усукване от седнало положение) –при тази асана има силно притискане и стимулиране на коремната и тазовата област, което не е препоръчително по време на менструация, защото може да засили крампите и неприятните усещания в тези области. Алтернатива е от легнало по гръб положение да направим кратка серия крокодилски усуквания.
 • Поза мост – при тази асана има много силно гръбначно извиване, разтягане на коремните мускули и предната част на таза и може да се получи притискане на яйчниците, което не е препоръчително за този период. Могат да се практикуват по-леки извиващи асани като поза полу-мост, камила или лък – те нежно активират коремните мускули и подпомагат потока на кръвта, което води до отпускане на менструалните крампи.
 • Дихателни практики, целящи засилване на енергията прана в тялото, чрез учестяване на дъха (например огнения дъх в Кундалини йога) –бързото движение в долната част на коремните мускули води до контракция на мускулите, които и без това са доста стегнати през този период и предизвиква излишно напрежение и дискомфорт. По време на месечният цикъл е по-добре да практикуваме бавно и осъзнато йогийско дишане.

Освен гореспоменатите алтернативи по време на месечния цикъл, следните асани също могат да облекчат неприятните усещания през този период:

Асани от седеж и навеждащи напред асани

Асаните от седнало положение са много подходящи заради чувството на тежест по време на цикъл. Леки позиции фокусирани около коремната област, таза и гръбнака могат да донесат значително облекчение на дискомфорта, менструалните крампи и подуването на корема, както и да нормализират хормоналните нива.

 • Поза пеперуда отваря тазовата област и отпуска напрежението в нея.
 • Джану ширшасана – разтяга подколенните сухожилия и тазовата област чрез нежно навеждане напред.
 • Пасчимотанасана – разтяга подколенните сухожилия и прасците, като едновременно с това хубаво разтяга гърба и кръстната област.
 • Детска поза, кравешка муцунка, поза ъгъл, навеждане напред от стоеж са други пози, които нежно масажират тазовата и коремна област и могат да облекчат силното кървене или менструалните крампи.

Асани от легнало положение

 • Поза полумост – нежно гръбначно извиване, което отпуска типичната менструална болка в долната част на гърба.
 • Поза богиня – отваря тазовата област и слабините и приятно отпуска цялото тяло.
 • Шавасана – релаксира цялото тяло, балансира емоциите, успокоява нервната система

Лека, раздвижваща и отпускаща практика, съчетаваща изброените асани може да има много благоприятно влияние върху физическото и емоционално състояние на всяка дама по време на месечния и цикъл. За начинаещи и средно напреднали практикуващи е препоръчително заниманията да се провеждат под наблюдението на опитен преподавател, който може да даде насочващи инструкции за правилното изпълнение на асаните и да спомогне за постигане на максимални ползи от практиката. Разбира се, най-важното за всяка дама е да се вслушва във вътрешнията си глас и през тези по-специални дни да се отдаде на занимания, които и носят усещане за вътрешен баланс и хармония. Час по йога, разходка в парка или почивка на дивана с книга в ръка могат да бъдат еднакво благоприятни и разтоварващи щом са направени с любов и грижа към нас. 

Намасте!

Автор: Петя Кръстанова, сертифициран преподавател по класическа и виняса йога, йога за бременни и йога за възстановяване след раждането.