Йога овладява стреса

6Усещането стрес е комбинация от възприятието на събитие или ситуация и физиологичната реакция на тялото. Работа, затруднения, предизвикателства, препятствия, крайни срокове, работа с документи, тестове, спортни състезания, изява пред публика, семейни проблеми, трагични събития са само няколко примера за ситуации, които може да провокират стрес. Дори радостни събития като ваканция, сватба или нов член в семейството, обикновено увеличават и натрупват напрежение. Системните съобщения, целенасочено подбирани от медиите, за природни бедствия, трагедии и страдания независимо, че нямат връзка с нас и се случват на другия край на света имат всеобхватно въздействие върху умственото, а оттам и върху физическото ни здраве.

Когато дадена ситуация провокира стрес, организма спонтанно влиза в състояние „бий се или бягай“. Това е комбинация на активиране на симпатиковата нервна система и на специални хормонални пътища, в резултат, от адреналиновите жлези се освобождава хормона кортизол – един от основните хормони на стреса.

Всъщност, стресът като реакция на организма не е лошо нещо, напротив, той задейства инстинктите за физическо самосъхранение. Непосредствената, остра реакция на стрес е мобилизираща, защото води до действие. Всички сме чували истории за хора проявили изключителна сила в критична ситуация, резултат от отделянето на кортизол, който повишава кръвното налягане, пулса и кръвната захар и засилва концентрацията на ума. Точно този ефект на хормона често ни помага да спазим срокове или да приключим дадена задача навреме. Но твърде много стрес или постоянен стрес без почивка за тялото и ума може сериозно да се отрази на физическите и умствените ни способности.

В дългосрочен план, хроничния стрес е разрушителен и унищожителен. Хормоните на стреса, включително кортизола понижават имунитета. Високите нива на кръвната захар, ускорения пулс и високото кръвно налягане са животоспасяващи в криза, но деструктивни, ако се поддържат задълго.

Накратко, по този начин организма реагира при стрес.

Йога и стрес

Доказано е, че йога практиката е добър начин за намаляване на ефектите на хроничния стрес върху цялото тяло – на физическо, психо-емоционално и ментално ниво, дори е открито, че понижава нивата на кортизол. Ефектът е осезаем и е една от причините все повече хора в модерния свят да търсят и да се интересуват от йога. Основното усещане след практика е на отпускане. Асаните,(позите в йога) помагат за освобождаване на мускулното напрежение, а оттам се намалява стреса.

Стресът, натрупан в нервната система, автоматично се предава на мускулите и на другите тъкани. Храносмилателната ни система например, е много чувствителна и реагира светкавично на стреса. Йога може да бъде изключително ценен и ефективен инструмент за освобождаване на натрупаното напрежение. Същото се отнася и за въздействието й при пост-травматичен стрес.

По време на практиките физическите пози се правят с осъзнаване и изследователско наблюдение. По този начин фокусът се изтегля в настоящия момент, измества се от мислите за драматичното минало или за несигурното бъдеще. Установявайки го тук (в практиката) и сега му даваме почивка от интелектуалния слововъртеж и его-драмата. След раздвижването идва сладкия момент на релаксация, разтапяща и последните следи от стреса.

Йога включва също медитация и дихателни практики (пранаяма), както и набор от етически принципи (яма и нияма). Медитацията, етическите принципи, техниките за съзнателна релаксация и работата с дишането, всички те имат намаляващо стреса въздействие като възстановяват връзката с вътрешното аз, едновременно повлияват положително и на физиологията и физическото тяло.

Дишане и стрес

Дихателните практики могат да са изключително ефективен метод за овладяване на негативния ефект на стреса. Когато сме в критична ситуация, дишането става плитко и учестено, а това засилва допълнително стрес реакция на тялото. А сега, обърнете внимание какво е дишането ви в момента, без да му въздействате, нито да го оценявате. Ако е плитко, късо и учестено, значи сте усвоили модела на неефективно дишане, който води само до още стрес. Много йога техники наблягат върху забавяне и задълбочаване на дишането, защото това активира парасимпатиковата нервна система на тялото – дава сигнал за отпускане. Много просто, само с промяна на модела на дишане може съществено да повлияем на реакцията на тялото към стреса, а с това научихте един от най-важните уроци в йога.