Йога за начинаещи

Какво е йога?

При споменаването на думата “йога” много хора започват да си представят сложни позиции и хора, които с лекота стоят на главата си. Наистина, в позициите за напреднали има такива, които изискват по-голяма гъвкавост и издръжливост. Но целта на йога съвсем не е тази показност.

Основен принцип в йога е принципът на ненасилието – вслушването в гласа на собственото ни тяло, уважение към възможностите му и спазване на границите му. 

Йога е комплексна система, която развива постепенно и равномерно цялото тяло, придава гъвкавост и издръжливост, грижи се за опорно-двигателния апарат, мускулите, сухожилията, съединителната тъкан. Йога действа благотворно и на дихателната система чрез практикуването на пранаяма (дихателни упражнения). Релаксиращият ефект от йога практиките спомага за успокояване на психиката и намалява стреса в ежедневието. 

Защо да практикуваме йога?

Съвременният живот все повече обездвижва ежедневието ни. Градът ни предлага удобствата на новите технологии и транспорта, но ни отнема това, от което тялото има най-голяма нужда – движението. Седенето е новото пушене – това показват най-новите проучвания в областта на здравната профилактика. Офисите рядко предлагат задължителни упражнения по време на работа, а свободното време е рядкост, която се стараем да споделим с най-близките ни. 

Йога практиката отнема олколо час. Няма ограничения във възрастта за практикуване. Можете да вземете цялото семейство с вас – от малки до големи. Започнете с леки практики, без да отлагате за по-добри времена. 

Нужна ли е специална подготовка?

Йога е много непретенциозно занимание. Всичко, от което се нуждаете, е свободно облекло, което да не притиска тялото, постелка (каквато има в студията по йога) и… усмивка 🙂 

Съвет: Добре е да практикувате йога на празен стомах. Можете да се храните и да пиете вода след практиката.

Какво представлява йога за начинаещи?

Комплексът за начинаещи се изпълнява бавно, всяка позиция се изучава поотделно и се обяснява нейното въздействие върху тялото и енергийната система. Спазва се принципът на ненасилието като се обръща индивидуално внимание на всеки практикуващ в зависимост от напредъка му. Всеки прави йога със собствен темп, няма състезание или съревнование. Ако правите упражненията редовно под ръководството на преподавател, ще установите, че неусетно започват да ви се отдават все по-лесно. При достигането на възможностите си за момента вие получавате същата полза, както и по-напредналите от вас. След време ще се уверите, че можете да правите пози, които преди са ви изглеждали невъзможни. 

Отпускането е ключово за ефекта от практиките. То се постига както в отделните позиции, така и в задължителната 10-минутна релаксация в края на всяка практика. 

Редуването на концентрация с релаксация, съчетано с правилно дишане, осигурява здраве на тялото и спокойствие на ума.

Практикуването на йога сутрин ще ви помогне да преодолеете сковаността на тялото, ще ви ободри и ще повиши работоспособността ви през деня.


Ето и някои от полезните ефекти на йога за тялото:

  • Йога тонизира мускулите и помага да отслабнете. Същевременно променя отношението ви към собственото ви тяло в положителна посока.
  • Йога развива гъвкавостта. Всекидневната практика ще направи чудеса с вашето тяло.
  • Йога подобрява равновесието. Позите в изправено положение ще ви помогнат да придобиете по-добър контрол над мускулите си, ставите ще стават по-подвижни и концентрацията ви ще се увеличи.
  • Йога дава повече сила. В нея се акцентира на изометричните упражнения (със задържане на позите), при които мускулите остават напрегнати противоположно един на друг, а това е много по-въздействащо от фитнеса.
  • Йога ще ви дари с неизчерпаема енергия. Упражненията стимулират кръвообращението и се подобрява функционирането на всички органи, включително и на мозъка. Това ще увеличи работоспособността ви, ще усили паметта и ще можете да изпълнявате задълженията си по-бързо и по-качествено, което ще ви даде повече свободно време. 

Редовното практикуване на йога ще регулира енергийния ви поток. Практиките засилват доверието в собственото тяло и подобряват самочувствието. Ползата от заниманията с йога със сигурност ще се разпростре върху целия ви живот. Приветствайте спокойствието, увереността и енергията в живота си! 

Започнете от днес!


Автор: Надя Геловска 

https://seacredo.com/