Йога за детоксикация на тялото, ума и духа

За да живеем добре и да се чувстваме комфортно в нашето тяло, е необходимо от време на време да го пречистваме. Така както всеки ден вземаме душ, мием зъбите си и спазваме лична хигиена, е добре да го правим и с организма като цяло. Отмина времето, когато се хранехме с качествена храна и дишахме чист въздух. Тялото ни постоянно приема отрови чрез въздуха, храната и водата. За да поддържаме организма си в добро здраве, ние трябва да се освобождаваме от тези токсини. Дори и да се храним здравословно, условията на живот в градовете облъчват тялото ни с всякакви вредни вещества. 

Един от най-добрите начини за детоксикация е чрез определени йога пози, които спомагат за храносмилането, циркулацията на кръвта и влияят положително на енергийното ниво. Тези йога пози стимулират кръвоносната, храносмилателната и лимфната система. Йога спомага също за детоксикацията на ума, изчиства емоционалните токсини и подобрява съня.

Дали ще отидете в йога студио, или ще изпълнявате асаните в уюта на собствения си дом – няма значение. Просто го направете! Тялото ще ви се отблагодари след време.

Като начало можем да „загреем” със ”Слънчев поздрав” или както е известен на санскрит „Surya Namaskar”. Препоръчително е да го изпълним 6 рунда (с десния и левия крак). Но  както всички знаем, в йога няма насилие и изпълняваме до там, до където се чувстваме комфортно.

Повече информация за Слънчевия поздрав можете да прочетете в статията: Суря намаскара – да поздравим Слънцето

А сега нека да преминем към изпълнението на самите асани за детоксикация.


Свещ ”Sarvangasana”

Тази обърната поза позволява на натрупаната лимфна течност да се отцеди от краката и горната част на тялото.

Спомага за засилване  на метаболизма, помага на имунната система и стимулира щитовидната жлеза.

Начин на изпълнение:

Легнете на пода и повдигнете краката на около 45 градуса. Поставете длани на кръста, а лакти на пода. Тежестта  трябва да се усеща върху ръцете и раменете, а дишането ви да е равномерно. Продължете като се стремите тялото да бъде вертикално на пода, а брадичката да опира в гръдната кост. Задръжте в позата с равномерно дишане, докато се чувствате комфортно и бавно и плавно излезте от нея, спускайки гръбначния стълб прешлен по прешлен.

Да не се изпълнява при високо кръвно налягане и по време на първите дни от месечния цикъл!


Усукване в поза йогийско столче “Parivrtta utkatasana”

Това е йога версията на клековете, само че те се правят по-интензивно. “Parivrtta Utkatasana” работи върху седалището, 

бедрата и корема. И тук говорим само за мускулите. Усукването също така помага на храносмилателната и лимфната

система. Стимулира сърцето и освобождава токсините.

Начин на изпълнение:

От поза стол доближете ръцете си в Намасте мудра (молитвена поза ). Поемете въздух и се усучете надясно. Задръжте в позата около 30-60 секунди. Дишането е равномерно. Отново вдишайте в центъра и се завъртете наляво. Повторете последователно три пъти.


Поза наклон напред с широко разтворени крака “Prasarita Padotanasana”

Тъй като главата е под сърцето ни в тази поза, кръвта може лесно да циркулира в тялото ти и течността може  да филтрира лимфните възли. Навеждането напред спомага и за храносмилането. Прасарита означава разперен или разширен и говори за по-голямо разстояние между стъпалата, което прави разтягането по-силно.

Начин на изпълнение:

Разтворете краката на около 130 см., издишайте и сплетете пръсти зад гърба. Вдишайте, изпънете корема и повдигнете гърдите, изпънете ръцете назад – по-далеч от седалището и вдигнете поглед към тавана. Издишайте и се наведете напред, така че максимално да доближите темето си към пода. Направете няколко нормални вдишвания и издишвания и бавно се върнете към изходно положение.


Странична извивка “Marichyasana 3”

Усукващото движение при извивката е много полезно за храносмилането и детоксикацията, защото прави  здравословен масаж на червата и коремните органи.

Начин на изпълнение:

Заемете поза DANDASANA и свийте левия крак към седалището, прехвърлете десния върху левия и усучете тялото към десният крак. С лява ръка докосваме дясно бедро. Дясната ръка е на пода до седалището, за да ни помага да не губим равновесие. Правим няколко дълбоки вдишвания и издишвания, като се опитваме да държим гърба си изправен. След това изпълняваме позата и в другата посока.


Обърнат планк “Purvottanasana”

Тъй като в тази поза сме разтворили широко сърцето си, белите дробове са в състояние да се свиват и разширяват напълно. Дълбокото дишане от своя страна кара тялото ни да се отърве от въглеродния двуокис, млечните киселини, лимфна течност и други отпадъчни продукти.

Начин на изпълнение:

Седнете на пода с краката пред себе си, а ръцете ви на няколко сантиметра зад талията да сочат напред. Повдигнете седалището от пода и вдишайте, издишайте и натиснете краката и ръцете си на пода, повдигнете бедрата си толкова високо, колкото можете, стегнете мускулите на корема, ханша и бедрата. Натиснете раменете си срещу гърба на гръдния кош и вдигнете гърдите си, като бавно отпуснете главата си назад. Задръжте 30 секунди и  се върнете в седнало положение.


Усукване в “Adho mukha svanasana”

В тази поза тялото пада напред срещу тежестта, насочва кръвта към лимфните възли и прави кръвообръщението ни по-добро. Позата също така подобрява храносмилането. Помага за стимулиране на щитовидната жлеза, тъй като  поставя натиск върху гърлото. Това помага за неговата детоксикация.

Начин на изпълнение:

От ”Гледащо надолу куче” усукваме с вдишване към единия крак и задържаме в позата с нормално дишане около 30-60 секунди. След това повтаряме същото и с другия крак.


“Eka pada adho mukha svanasana”

Започнете в КУЧЕ ГЛЕДАЩО НАДОЛУ (ADHO MUKHA SVANASANA.) Стъпете с двата крака заедно, така че пръстите ви да се докосват. Преместете тежестта в ръцете и левия си крак равномерно. След това вдигнете десния си крак към тавана. Опитайте се да задържите раменете си успоредно на земята и да гледате лявото бедро или нагоре към корема си.

Това ще ви помогне да останете балансирани. За да усетите обтягането в левия си крак, опитайте се да продължите да натискате лявата си пета върху земята. Останете тук за пет или повече вдишвания, след това спуснете десния си крак надолу и преминете към изпълнението с другия крак.


В случай, че асаните ви харесат и се чувствате добре, то спокойно можете да ги правите няколко пъти в седмицата. Но ефектът ще е повече от забележителен, ако го съчетаете и с правилно хранене. В същото време, ще се заредите  с настроение и ще възвърнете вътрешната си хармония, особено ако сте подложени на ежедневен стрес на  работното си място. Пийте повече фрешове от прясно изцедени плодове и зеленчуци и не забравяйте да

хидратирате организма си, защото водата е един от перфектните начини да изчистите тялото си от токсини, дори емоционални.

Нека бъдем по-отговорни какво поставяме в устата си, защото Тялото е храмът на Душата ни и наша е отговорността тя да пребивава в едно здраво тяло, защото и Тялото, и Душата имат нужда от светлина, чистота и спокойствие.

Бъдете здрави, щастливи и живейте в хармония и баланс със себе си и природата !!!


Използвани източници за текста и изображенията: “2100 yoga asanas. The complete yoga poses” –  Daniel Lacerda


За автора:

Александра Жабонова е сертифициран преподавател по йога от януари 2016 г. Води курсове по хатха йога, ин йога, терапевтична йога и йога нидра. Преподава ин и ян йога в Гаятри Йога Студио. Интересува се от здравословно хранене и аюрведа. За Алекс йога и готвенето са повече от страст. Поддържа страница във фейсбук, свързана с вегетаринство и аюрведа.