Ин йога

Трудно е да се опише ин йога. Тя трябва да се преживее. Ин йога е всичко онова, което съвременният свят не е. Ин йога е баланс и хармония, убежище от стреса, напрежението и вечното бързане.

Ако влезете в час по ин йога с нагласата, че това е нещо като традиционна йога практика, може да останете неприятно изненадани. Ин йога е доста по-бавна и медитативна от ян йогата, с която сме свикнали. Повечето от асаните (позите) се изпълняват от легнала или седнала позиция, а задържането в тях е от 1 до 5 минути, понякога и повече. 

Ин йога се базира на древната китайска медицина. Целта на практиката е да премахне блокажите по меридианите и да ги балансира, което ще позволи на Чи/енергията (в ян йога я наричаме Прана) да тече свободно през тялото. За да се случи това обаче, е нужно време – затова и задържането в позите е по-дълго. 

За разлика от ян йога, която се фокусира върху мускулите, ин йога е насочена към дълбокитесъединителни тъкани като фасцията, сухожилията, ставите и костите. Продължителното задържане в асаните позволява на фасцията да се разтегне за повече от 2 минути, което подхранва, разтяга и стимулира тези рядко използвани части от нашето тяло. Резултатът от това е подобрено кръвообращение, облекчаване на болките в ставите и развиванена гъвкавост.Това прави ин йога изключително полезна за хора с ограничена подвижност и страдащи от артрит и остеопороза.

Асаните (упражненията) в ин йога активират парасимпатиковата нервна система. Това намалява стреса и освобождава напрежението от най-дълбоките му нива в тялото и ума ни. Практикуването на ин йога подобрява съня, задълбочава дишането и повишава енергията. Отваря пространство в ума за нови идеи, вдъхновения и осъзнавания. И не на последно място – достига до дълбочината на нашето същество, свързва ни с тялото, ума и дъха ни и ни дарява с пространство, лекота и свобода. 

Но както казах в началото, ин йога трябва да се преживее. А за да се преживее, трябва да се практикува. 

Очакваме ви!