Здраве и емоции

emotional healthБих искала да коментирам темата за здравето от една малко по-различна гледна точка. Здраве и емоции – как и доколко тези две теми са свързани. Обикновено когато говорим за здравето имаме предвид неща, които са свързани с физическото тяло – гимнастика, повече движение, хранене, почивка, изчистване, зареждане. Но сега искам да ви накарам да помислите за връзката между здравето и емоциите. За да можем да разбираме здравето, трябва да осъзнаваме себе си. Когато имаме познанието кои сме, какво правим тук, как нещата се случват, как пребиваме във физическо тяло и какво се случва с нас след така наречената смърт, когато сме наясно с отговорите на тези въпроси много по-лесно можем да се грижим за здравето си. Затова нека отново да си припомним тези основни и фундаментални въпроси. Ако нямаме адекватни отговори на тях, винаги ще бъдем обект на манипулация и няма да бъдем в състояние да поемем живота и здравето си в собствените си ръце.

Кои сме ние?
Ние сме Божествена енергия, Светлина, Съзнание, идваме тук във физически тела, за да творим, да израстваме, да споделяме с другите това, което сме сътворили и да му се радваме.  Тук сме, за да намираме нови подходи, нови начини, да позволяваме на нашата Вселенска, Всевечна същност да твори през физическата личност, която сме избрали да бъдем. Това, което ни дава сила за живот е нашата Вселенска енергия. Нашата Вселенска същност направлява физическата ни личност. Физическата личност се среща с Вселенската енергия там където се появяват чувствата. Връзката между тях е чрез емоцията.
♦ Когато емоцията е положителна ние вървим в една посока с нашата Всевечна същност, заедно сме, отворили сме се, позволяваме й да ни залива. Това е ролята на емоцията, показва ни доколко и как ние общуваме с това, което ни дава сила за живот – нашата Вселенска същност.
♦ Когато емоцията е негативна, дори чрез най-дребната негативна емоция, на едно или друго ниво, ние ограничаваме това, което ни дава сила да ни оживява. Когато емоцията е отрицателна ние сме в състояние на деструкция, разрушаваме себе си, тялото си, живота си, светът, в който съществуваме.
Емоцията ни показва какво правим с Вселенската енергия. Нека да я използваме пълноценно, да творим и да създаваме блага за себе си и за другите.
Ако се огледаме, познавайки хората около себе си, познавайки собствените си негативни чувства, ще можем да си отговорим директно защо светът е в това състояние. Няма да се изненадаме, че животът ни е в хаос и разруха.

Емоциите винаги ни показват какво правим с огромната сила, която е на наше разположение.  Знаем, че здравето ни зависи директно от енергията, която ни дава сила за живот. Когато с негативните си мисли ние спираме енергията, тялото ни започва да страда. Можем много лесно да разпознаем какво е нивото на нашето здраве като се ръководим от емоцията, която е индикатор за нашето здравословно състояние. Както емоцията е навигатор за всеки един от нас в нашето ежедневие, по същия начин тя е и навигатор за нашето здравословно състояние.
Наблюдавайки емоцията си, ние осъзнаваме какво правим с това, което ни дава сила за живот. Осъзнаваме, че когато сме положителни ние сме отворени към силата за живот и съответно имаме добро здраве. Когато сме негативни, ние сме екранирали енергията и разрушаваме здравето си. Положителните и негативните емоции са нашите навигационна система. Ако искаме да се грижим добре за здравето си, освен всички други начини за поддържане на тялото, важно е да наблюдаваме нашата емоция. Да се връщаме многократно в деня си и да се запитваме какво чувстваме в момента, да осъзнаваме емоциите. Това е една практика, която е добре да използваме ежедневно.

Димитрина Спасова