За йога

 

8Йога е част от древната Ведическа култура и обгръща много различни традиции. Санскритската дума „йога“ има много различни значения. Най-срещаното е „единение на тяло с ум и душа“, за да постигнем вътрешен баланс и да осъзнаем удивителните ни възможности като човешки същества.

Йога е повече от физически упражнения. Тя подобрява здравето, увеличава жизнеността и гъвкавостта и в същото време ни учи как да живеем в настоящия момент, защото единствено той съществува и в него е силата ни да сътворяваме бъдещите си преживявания. Йога дава морални и практически насоки за живот в хармония, радост и осъзнатост.

Йога е подходяща за всеки, независимо от религиозна принадлежност, вяра или начин на живот. Всеки може да практикува йога за самопознание и личностно израстване. Ако имате здравословни проблеми, посъветвайте се с личния си лекар преди да започнете да практикувате.

Защо да практикувам йога?

Дайте си шанс. Опитате йога и открийте какво може да направите заедно с нея за тялото, емоциите и ума си.

za_ioga_1

1. Освобождава от стреса
Йога намалява физическите ефекти от стреса върху тялото чрез въвеждане в състояние на релакс и намаляване нивото на хормона на стреса, кортизол. Регистрират се и други положителни въздействия – понижение на кръвното налягане и пулса, подобрява храносмилането, засилва имунитета, разсейва състояния на раздразнителност, депресия, умора, безсъние.

2. Облекчава болката
Йога може да облекчи болката. Проучвания показват, че практикуването на асани (пози в йога), медитация или комбинация от двете, може да намали болката при болни от рак, множествена склероза, автоимунни заболявания, високо кръвно налягане, артрит, болки във врата и други хронични състояния.

3. Подобрява дишането
Йога ни учи да дишаме бавно и дълбоко. С това подобряваме функциите на белите дробове и, образно казано, натиска бутона за овладяване на стреса.

4. Дава гъвкавост
Йога подобрява гъвкавостта и способността ни да се движим в ежедневието си комфортно и с лекота. Намалява дискомфорта и болката на физическо ниво.

5. Увеличава силата
Асаните активират всеки мускул, а това буквално повишава силата от пръстите на краката до главата. Йога също помага при отпускане на мускулното напрежение.

6. Коригира теглото
Йога (дори и слабо динамичните стилове) могат да подпомогнат режима за коригиране на теглото чрез намаляване на нивата на стрес-хормона кортизол, изгаряне на излишните калории и намаляване на напрежението. Йога насърчава здравословните навици в храненето, засилва усещането за добруване и самочувствие.

7. Активира циркулацията
Йога подобрява циркулацията и в резултат на позите по-ефективно довежда до клетките обогатена с кислород кръв.

8. Подобрява цялостното състояние на тялото
Йога подобрява стойката, помага да облекчим напрежението в гърба, врата, ставите и мускулите.

9. Установява вниманието в настоящето
Йога ни помага да изтеглим и задържим вниманието си в настоящия момент, да бъдем по-осъзнати за това, което се случва тук и сега и да се установим в здраво тяло-ум. Разкрива начини за подобряване на координацията, адекватна реакция и паметта.