„Добруване“ Бюлетин 2

 Димитрина СпасоваМили приятели,

И отново е пролет!
И отново е пролет. И отново Слънчо свети по-силно и те гали с топлите си лъчи, и отново душата ти се изпълва с нови надежди и нови вдъхновения за по-добър живот. И отново си изпълнен с високи цели и неясни планове за тяхното осъществяване.

И отново червейчето на съмнението се прокрадва в душата ти.
И миналата година исках да сваля тези 7-8 излишни килограма, но не само че не го направих, но и добавих още 2-3 отгоре през отминалата зима.

И отново имаш намерение да започнеш поредната диета, но с дълбоки съмнения в душата, че ще успееш.
А може би е време този път да бъде по-различно. Може би е време най-сетне да осъзнаеш, че наистина всичко зависи от теб. Може би е време наистина да се приемеш на мястото, на което си, с безкрайна обич и благодарност за това, което си, и да си определиш целите и посоката, в която искаш да вървиш.

Всичко зависи от теб.
Спирай вниманието си върху нещата, които искаш, нещата, които карат сърцето ти да пее, нещата, от които се чувстваш добре, и след това направи отговарящите на намерението ти стъпки.
Ако искаш да бъдеш заобиколен от светли, обичливи, весели, усмихнати, разбиращи и подкрепящи хора, и ти самият бъди такъв.

Ако искаш да бъдеш здрав, живей здравословен живот и загърби вредните навици, които подкопават здравето ти.
Ако искаш да отслабнеш, яж чиста и олекотена храна и се движи много.
Ако искаш да мислиш добре и да взимаш добри решения, успокоявай ума и го храни с позитивни мисли и дълбоко дишане.
Ако искаш да се чувстваш бодър и отпочинал през деня, лягай си вечер навреме с позитивни мисли.
Ако искаш светът да бъде по-различен, ако искаш светът да се промени, ако искаш светът да бъде по-добър, тогава започни промените от себе си. Стани промяната, която искаш и очакваш от света. Бъди добър към себе си и направи нещо добро за себе си. Големите цели се постигат с малки стъпки. Определи кои ще бъдат твоите стъпки.
Ако искаш да живееш по-добре и да се чувстваш по-добре, се фокусирай върху стъпките си. Наслаждавай им се. Поздравявай се. Благодари си. Бъди дисциплиниран, не отлагай и не се обвинявай. Продължавай напред и бъди по-често с хора, които те вдъхновяват, които ти дават добър пример.
И всичко това ще доведе до добри резултати.
И отново е пролет и животът продължава. И вече знаеш, че имаш контрол над живота си. И това кара сърцето ти да се разтвори с доволство в топлотата на галещото пролетно слънце.
Дими (Акаша)

Ангелско послание

Исая

ИсаяСега е добро време да родиш нови идеи и да започнеш нови ситуации в живота си. Аз се грижа за теб, ръководя те и те защитавам по време на тези промени.

Ти си узрял за нови възможности и ти чувстваш необходимостта да се разшириш към нови територии. Обични мои, твоят нов и вълнуващ променен живот е неизбежен. Няма начин да се върнеш обратно. Вместо да се вкопчиш в сигурността, ти реши да вървиш напред. Ето защо, аз съм с теб точно сега, давам ти допълнително куража и комфорта, от който се нуждаеш. Но няма нужда от бързане. Сега е време за „измътване” на нови идеи и природата ще позволи всичко да израсне със своя естествен ритъм. Бъди сигурен, че промяната в живота ти ще се излюпи в точния момент. Междувременно знай, че Бог и ангелите се грижат за теб. Ти си защитен и обичан. Поздравления за раждането на този нов период от твоя живот.

Практично за сезона

Пролетно изчистване на оргаризма и отслабване

Пролетно изчистване на оргаризма и отслабванеЗимата си отива, пролетта идва с по-топлото време. С промяната на сезона се сменя и енергията, която има вече други свойства –топлота, лекота, разтваряне.

Обикновено зимата е свързана с отиване навътре, затваряне и по-застоял живот, повече ядене и съответно понапълняване, няма движение, няма слънце.

Пролетта се характеризира с повече слънце и с по-променливо време – идват бурите, ветровете, дъжда. Те изчистват природата. За съжаление бурите няма да изчистят нас. Те ще изчистят малко атмосферата около нас, но няма да ни изчистят нас лично. Ако искаме да се изчистим и подготвим за следващия сезон – лятото, трябва да създадем изкуствено буря, да създадем изкуствено вятър, да дадем повече вода на нашия организъм.

Първата стъпка е да се подготвим ментално, преди да пристъпим към действие.
Ние сме енергийни същности, ние сме енергия, ние сме вибрационни същества и ние творим живота си със силата на мисълта си и затова преди да започнем нещо – трябва да формулираме ясно намерението си и да го подкрепим с положителното си очакване. Това е стъпка първа към всяко изчистване, към всяка диета, към всяко нещо, което предприемаме в живота си. Оформяне на възнамеряването, на желанието -– към какво се стремим, какво искаме да направим.

Обръщам ви внимание, когато решите да отслабвате, не гонете външните резултати, не се интересувайте от това как изглеждате. Интересувайте се от това как искате да се чувствате. Когато се чувствате добре, тялото ви ще отговори на това, което идва отвътре. Но първо започнете с възнамеряването. Формулирайте намерението с ясни думи. Вечер като си легнете и сутрин като станете си мислете за добрите резултати, които очаквате, предвкусвайте тези добри резултати, представяйте си как добре ще се чувствате и как добре ще изглеждате, когато ги постигнете.

В стъпка първа работим с фокуса, с възнамеряването, с очакването, с положителната настройка към това, което искаме да постигнем.

Следващият етап е да определим стъпките, които сме готови да направим, за постигане на това, към което се стремим.

Важно е да знаете, че ако искате да постигнете мечтите си, то трябва да ги съчетаете със съответните подкрепящи действия. Вече осъзнаваме, че творим живота си със силата на мисълта си и хайде сега да мечтаем. Седнал си удобно на мекия дивана, пред телевизора, мечтаеш как ще отслабнеш с 30 кг и ще се освободиш от високото кръвно налягане, докато поглъщаш третата порция сладкиш или поредната бира. Как? Никак. Ясно е.

И така, в стъпка едно определяме какво искаме, а в стъпка две, избираме действията, с които ще постигнем очакваните резултати. Има няколко неща, които са задължителни, ако искаме да получим добри резултати с отслабването и изчистването. Двигателен режим и дихателни практики, т.е. бурята и вятъра, повече вода и чиста храна, успокояване на ума, капките на д-р Бах.

Двигателен режим и дихателни практики
– Двигателните практики трябва да бъдат по-интензивни (ще бъдат демонстрирани по време на минисеминар за изчистване и отслабване, виж повече в края на статията).
– Дихателните практики са от серията за силно изчистване и зареждане – това са интензивните коремни практики. Всички издишвания с „ха”, които правим в клас „Добруване”. Изчистването с „хъмкането” и спиралата. Както и други добри практики в тази насока.

Повече вода и чиста храна
Пийте поне 1,5–2 литра вода на ден, билкови чайове без подсладител, фрешове, спирулина с портокалов сок, водорасли. Добре е да се направи специалното изчистване с вода за определен период от време.

Храната. Не напразно постите са сега. И в християнската традиция това е времето, в което се прави разтоварване. Ако нищо друго не правите – поне постете. Важно е да се отстранят всички овкусени, омирисени и оцветени храни. Остават – плодове, зеленчуци, ядки, бобови, зърнени, мазнините. Ако мислите, че не може да останете само на пости, включете пресни яйца, извара, кисело мляко. Всеки преценява сам за себе си. Ако има насилие, ако човек не е готов, няма смисъл да се започва. Идеята за липсата на месо е просто психологическа бариера. Ако решите, че не можете без месо, то поне да бъде чисто. Забравете колбасите и всички продукти от смляно месо, пълни с консерванти и заместители.

За по-добри резултати препоръчвам да се включи кечери един, два, три или четири дни в седмицата, плюс билкови чайове и фрешове. Кечери дава всичко необходимо на човека и в същото време помага за отслабването – да се отмият всички шлаки, които сме натрупали през зимата. Това е аюрведична рецепта, която се използва от хилядолетия и има силно изчистващ и лечебен ефект. Може да се направи през ден, може да се направи три дни подред, може да се направи една седмица, десет дена. Но повече от две седмици не препоръчвам. Всички сте на изключително напрегнат режим, започват процеси, това е сериозна практика за изчистване. Не подлагайте системата на драстични лишения. Препоръчвам да се направи 2-3 пъти в седмицата. Има добри резултати за изчистване, зареждане и отслабване. След кечери няма нужда от специално захранване.

Основна практика в йога за изчистване на целия храносмилателен тракт е лагу шанкапракшалана и кунжал, но това са практики, които трябва да ви бъдат преподадени от квалифициран учител.

Успокояване на ума
Успокояване на умаИскам да обърна специално внимание, че освен двигателния, дихателния и хранителния режим, основна компонента на изчистването и на постите е менталният пост. Въздържане на ментално ниво от всякакъв род критика, осъждане, неприемане, оплакване. Контрол над езика, не само под формата на храна, но и ограничаване на негативните мисли и думи. Въздържание и на ментално ниво от осъждане и критика. Олекотяването на храната довежда до олекотяване на ума. Олекотяването на ума довежда до олекотяването на тялото. Всичко в нашето същество е взаимно свързано. Така че има работа и в тази насока. Обърнете внимание на това какви са мислите ви по време на този пост, ако решите да го спазвате.

Йога практиките тратак, йога нидра и нети са добри за изчистване на ума.
Добре е по време на този период умът да се храни с вдъхновяващи четива. От клас „Добруване” са ви познати – книгите на Естер и Джери Хикс (Учението на Абрахам), на Робърт Холдън, на Стив Павлина и Байрон Кейти, филми от семинарите на Естер и Джери Хикс като „Мисли и отслабвай” с техники за изчистване на стари мисловни модели.

Капките на д-р Бах
Голяма подкрепа в процеса на изчистване и отслабване ще бъдат Цветята на д-р Бах. Има хубава комбинация за отслабване, за зареждане, и дори само за психо-емоционална подкрепа в посоката, в която искаме да вървим. Има няколко много добри капки, които ще подкрепят решителността ни, положителните очаквания, ще изчистят страховете и ниското самочувствие. Така че това е добра възможност да се подкрепим и психо-емоционално.

Разбира се, в такъв процес трябва да се включат допълнителни продукти, които да подпомогнат системата. Например капсулите от бял трън, които ще изчистят черния дроб. Или комбинацията за изчистване на Сибирско здраве „Извори на чистота”, която подготвя като цяло организма за специалния тип хранене. Подмладяващия клетката продукт с германий, ехинацеята, магнезия. Има и други продукти, които могат да бъдат много полезни в тази насока.

Допълнителна подкрепа
Трябва да обърнем внимание също и на изчистването на средата, в която живеем. Не можем да изчистваме тялото си, ако домът, в който живее това тяло е мръсен и неподреден. Почистете гардеробите, шкафовете, освободете ги от излишните натрупвания. Изхвърлете всичко старо. В миналото всяка пролет са измазвали къщите – за да се освежи, да се изчисти енергийно дома. Освободете място за новото, лекото, свежото.

Добре е да се прави енергийното изчистване с киселица, с ароматните пръчки, свещите, ароматните лампи, пирамидите. Всичко това довежда до структуриране на енергията в нашето пространство по хармоничен начин и спомага средата да се изчисти енергийно.

Имаме възможности да се почувстваме по-добре, имаме стъпките, на които можем да стъпим, имаме осъзнаването, че всичко зависи от нас. Ако искаме да се чувстваме комфортно в собствения си храм, трябва да го изчистим. Ако си припомним, че енергията оживява физическото тяло и че енергията дава яснотата на ума и комфорта, и красотата, и усещането за радост и доволство от творческите начинания, ще се погрижим тя да е чиста и силна. А енергията не може да протича добре в задръстено тяло. Хайде да подготвим тялото си така, че енергията да може свободно да протича, да зарежда цялото ни същество със съживяващата си сила за нов творчески подем за проспериращ и щастлив живот.

Гаятри йога студиоНа 9 април (събота) в Гаятри йога студио ще се проведе минисеминар “Пролетно изчистване и отслабване”. В рамките на няколко часа Димитрина Спасова ще ви обясни подробно всяка стъпка от програмата за изчистване – демонстрация на двигателни и дихателни практики, съвети и препоръки за режим на хранене с кечери, изчистване с топла вода, практики за прочистване на ума, бахови комбинации за отслабване, други начини за подкрепа на системата по време на пролетното вътрешно и външно прочистване.
Програмата е обявена на www.GayatriYogaStudio.net

Кечери

КечериДревна аюрведична рецепта за лечение, изчистване и отслабване

Продукти:
1 ч. чаша дългозърнест ориз
1/2½ чаша червена леща
4-5 чаши зеленчук по избор
1 суп. лъжица хималайска сол
1 ч. л. кимион
1 ч. л. куркума

Всичко се сварява с 10 чаени чаши вода. Това е дозата храна за целия ден, която се разделя на 4-5 приема. В този ден не трябва да се приемат никакви други храни и напитки с изключение на билкови чайове, фрешове и вода в големи количества.