“Добруване”, бр. 5

165

 

Здравейте приятели,

Изтече още една година, която беше много предизвикателна и по-различна от всичко, което сме преживявали досега. Нашата Земя се променя, нашият свят се променя и това ни изправя пред нуждата да се променяме и ние, ако искаме да продължим живота си в по-мирен, хармоничен, проспериращ свят.

Сега, в края на годината, е време да си зададем въпросите:

Къде бях?

Къде съм сега?

Къде искам да бъда?

И най-важното, какво съм готов/готова да направя за промяната на света и на мен самия/самата към по-добро?

Нека да отделим време да си зададем тези въпроси. Да си запишем отговорите. Да определим твърдо посоката, в която искаме да се развиваме. Да не позволяваме никой и нищо  да ни отклонява от избраната от нас посока. Изборът е наш. Дали ще живеем живота си, правейки изборите си от позиция на страх или ще изберем да живеем от позицията на любовта, което означава да се чувстваме все по-добре и да бъдем свободни да живеем истинската си същност.

Пожелавам на всеки да намери достатъчно Любов, Мъдрост и Сила, за да продължи животът си в радост, лекота и съзнателно сътворяване на по-добър живот.

Много Светлина по пътя! Успешна година! Не се страхувайте! Ние сме Всемогъщи!
Нека да използваме силата си, за да творим по-добър свят, а не да го разрушаваме!

Димитрина Спасова

 

manifest15  act12  prepare4  connect14  receive9

 

Спри да реагираш, започни съзнателно да твориш и съзидаваш

Надявам се, че всеки от вас вече е наясно, че ние сме творци на живота си – творим живота си с нашите мисли и фокус, думи и действия и колкото сме по-положителни, толкова повече добри неща привличаме в живота си.

Едно от най-големите препятствия, които стоят по пътя ни на осъзнати творци на живота ни, това е негативното реагиране към ситуации, хора, събития. Реагираме негативно по навик, защото така сме научени – да недоволстваме, да осъждаме, да критикуваме, и най-вече – да се страхуваме. Светът, в който съществуваме и силите, които управляват нашия свят, съвсем тенденциозно ни направляват в тази посока – да реагираме. Да имаме негативна реакция към това, което се случва в живота. Само че ние вече сме наясно, че този навик е разрушителен за нас и ето защо в часовете ни вече от няколко месеца работим с това да спрем да реагираме и съзнателно да започнем да избираме отношението си към ситуациите, към нещата, към себе си, към другите. Защо е толкова важно това? Фокусирайки се по негативен начин върху нещата около нас, ние привличаме още и още от същото. С нашия фокус ние привличаме абсолютно всичко в живота си. Фокусирайки се негативно, ние привличаме още негативни ситуации. Именно затова е толкова важно да създадем навик осъзнато да избираме отношението си към всичко около нас и вътре в нас, за да можем съзнателно да творим живота си. Фокусирайки се положително, започваме да творим по-добри ситуации за себе си, за близките си хора, за света, в който съществуваме. Моята лична опитност с практиката „Спри да реагираш, започни съзнателно да твориш и съзидаваш“ ми показва колко предизвикателно е да излезем от състоянието на постоянно негативно реагиране и да започнем съзнателно да избираме отношението си към събитията, които се случват. Работейки с тази практика, наблюдавам как отношението ми към много неща е по-положително, балансирано и съзидателно. Разбира се, има ситуации, в които реагирам негативно. Но реагирайки негативно, аз много бързо се улавям и си казвам: „ОК! Това не го искам! Какво искам? Мога ли да направя нещо в ситуацията? Да, мога. Добре, нека да го направя.“  Или пък: „Не, не мога. ОК! Затварям страницата“. Много често ползвам: „На какво казвам ДА? Какво утвърждавам в живота си? Какво искам?“

С времето осъзнавам все по-силно, че ако искаме да имаме положително отношение, да спрем да реагираме и да творим съзнателно, освен високата енергия има и още едно изключително важно условие и това е спокоен и омиротворен ум, балансирано дясно и ляво мозъчно полукълбо. Всички практики, които правим, водят към повишаване на енергията, баланс на двете мозъчни полукълба и омиротворяване на ума, което отваря пространство да излизаме все повече от състоянието на постоянно реагиране и позволява да започнем да творим живота си по-съзнателно. Това са балансиращите практики, Нада йога, бръмкането, вдишването през носа, издишването през устата, като устните са с форма на човка на птица – много силна дихателна техника, която рязко намалява стреса. Използване на положително възнамеряване. Омиротворяването на умът се постига с медитации и специално с медитация със Символите, със спокойствие, с пребиваване по-дълго време в природата, в приятна компания, четене на неща, които да ни вдъхновяват и да ни дават обяснение как се случват нещата. Всички тези стъпки дават възможност умът да се успокоява, да се освобождава от постоянното напрежение, от непрекъснатото дисбалансирано състояние, което довежда до огромна реактивност. Когато балансираме ума и енергията си, можем да се фокусираме съзидателно и да спрем да реагираме постоянно. Това е състоянието, в което започваме да творим живота си от позицията на любов, а не на страх. Разбалансираният ум създава страх. Тогава взимаме изборите в живота си от позицията на страх. За да творим от позицията на любов е изключително важно да имаме баланс на двете мозъчни полукълба. Практиките, които изредих, са ценни и важни за нас и могат да доведат до тази позиция. Важно е да се работи в тази посока. От само себе си това не се получава. Нужно е да направим стъпките, да положим усилие, да присъстваме, да се погрижим, за да омиротворим ума си.

Това ще е посоката, в която ще продължим и през следващата година. Препоръчвам на всички съзнателно да работите с това нещо. Съзнателно да спрем да реагираме и съзнателно да творим по-добър живот за себе си, избирайки отношението си към различните ситуации, към нас самите и към хората около нас, като по този начин ще градим по-добър живот за себе си и за света.

 

От въпроси/отговори

Ако не се сдържим и реагираме

Не е страшно. Въпросът е да спазваме посоката. Ние сме живи хора. Илюзия е, че можем да бъдем във вечно, омиротворено, хармонично състояние. Въпросът е да няма големи скокове нагоре и надолу. Когато избухнеш, бързо да се върнеш в състояние на съзнателен избор на отношението си към ситуацията. Избухването показва много силно какво точно не искаме, но можем бързо да определим какво искаме. За да достигнем позицията да избираме какво искаме, трябва да сме го практикували в много по-спокойна атмосфера и ситуации. Ако очаквате да се сетите за избор на реакция във вихъра на драма, няма да можете да го направите. Но когато многократно в деня, в по-леките ситуации се сещаме съзнателно да избираме отношението си, ще придобием навик за това. В по-големите, драматични случаи нямаме много достъп до положителна мисъл. Но когато многократно практикуваме правото си на избор, ще можем много по-бързо да излизаме от тези състояния. Нашата негативна реакция към определена ситуация ни показва, че има нещо в живота ни, което много силно не желаем и всъщност тази контрастна ситуация ни позволява да изчистваме желанията си и да се стремим към нещата, които искаме. Да се фокусираме върху това. Това е въпрос на практика.

 

   Рецептиth

 

 

 

 

Басмати и див ориз

Продукти:
¾ ч.чаша басмати
½  ч.чаша черен, див ориз
1 ч.ч. грах грах и царевица
1ч.л. черен кимион на зърна
2 щипки шафран
½ ч.чаша мазнина
1 пълна ч.л. хималайска сол
1 ч.л. лют червен пипер, по избор

Приготвяне:
Оризът и зеленчуците се измиват. Изсипват се в тавичка. Добавят се останалите съставки и 4 ч.ч. вода. Пече се ½ час на затоплена фурна, 180⁰С. Изважда се от фурната и се поръсва с магданоз. Покрива се, за да се задуши за още ½ час.

Пастет с авокадо

1 бр. голямо авокадо
1 връзка босилек
1 ч.ч. кисело мляко или кефир
½ ч.чаша мазнина
сол и лимонов сок на вкус
Всичко се блендира до готовност

Пастет с авокадо, ІІ вариант

1бр. голямо авокадо
1 ч.ч. кисело мляко или кефир
½ ч.чаша мазнина
1 ч.л. черен кимион на зърна
сол и лимонов сок на вкус
Всичко се блендира до готовност

Крушово кисело мляко

2 круши, нарязани на кубчета
200 гр кисело мляко
3 с.л. тиквени семки
1 с.л. слънчогледови семки
1 с.л. мед

Разпределете крушите между две купички и покрийте с кисело мляко. Поръсете със семките и сервирайте с мед за подслаждане.

Добър апетит!