Вълшебството на ин йога

За да разберете какво е ин йога, трябва да я преживеете. Представете си, че сте гладен. Влизате в някой ресторант, четете менюто и се чудите какви са на вкус ястията. Докато не ги опитате. Тогава вече знаете – знаете какво е усещането, знаете какъв е вкусът. Същото е и с ин йога. Докато не я опитате, можете само да си представяте.

В света, в който живеем, ин и ян са неразривно свързани. Подобно на двете страни на една монета, ин не може да съществува без ян и ян не може да съществува без ин. Те хем си противоречат, хем се съдържат едно в друго. И тъй като мирозданието никога не e статично, ин и ян са в непрекъснато движение. Сянката не може да съществува без светлината, но светлината може да бъде светлина само когато е съпоставена с тъмнината.

Ин йога се основава на древната китайска медицина, философия и вярвания, според които в тялото на човек има пътища (меридиани), през които протича Eнергията (Чи). Чрез разтягане, задълбочаване и задържане в позите, ние премахваме блокажите и позволяваме на енергията да тече свободно. 

Как се съотнася тази философия към човешкото тяло и концепцията за йога? Докато ян йога (ащанга, виняса, хатха, кундалини, Айенгар и други течения) се фокусира върху мускулите, ин йога е насочена към дълбоките съединителни тъкани като фасцията, сухожилията, ставите и костите. В ин йога задържането в позите е доста по-дълго, отколкото в другите видове йога, като целта е да се даде време да се разтегнат, подхранят и стимулират тези тъкани.

Какво да очаквате, когато отидете на ин йога?

Ин йога е доста по-бавна и медитативна от традиционните динамични варианти на йога. Чрез задържане в позите тя отваря пространство в ума и сърцето ви, помага ви да се обърнете навътре и да се свържете със Себе си. Дава ви възможност да присъствате в тук и сега и просто ДА БЪДЕТЕ. Позволява ви да не правите нищо и да откриете красотата на „бездействието“. Защото макар на външно ниво да „бездействате“, в тялото и ума ви протичат невидими на пръв поглед процеси, които водят до дълбоки промени.

Ползи от ин йога

Удължава и заздравява съединителната тъкан

Фасцията е съединителна тъкан, която обгръща мускулите и костите. Когато не се използва достатъчно, тя губи своята еластичност, което води до болки и скованост. Задържането в ин позите заздравява и разтяга фасцията.

Подобрява гъвкавостта

Подобряването на еластичността на фасцията и подвижността на ставите води до по-голяма гъвкавост, което е едно от основните предимства от редовното практикуване на ин йога. За да се отпусне и разтегне, фасцията се нуждае от поне 120 секунди задържане в позата. Това дава възможност да освободим стегнатите и блокирани места и да подобрим гъвкавостта си.

Подобрява дишането и стимулира кръвообращението 

Насочването на вниманието към дишането и съзнателното му задълбочаване внася повече кислород в цялото тяло. А всички знаем, че колкото повече кислород навлиза в организма ни, толкова по-добре се чувстваме в живота си. Пълноценното дишане подобрява работата на вътрешните органи, регулира сърдечния ритъм, успокоява ума, балансира нервната система и не на последно място – стимулира кръвообращението. 

Намалява стреса

Спокойствието, което изпитвате след ин йога е истинско! Не си измисляте и не си внушавате! Научните изследвания сочат, че ин йога значително намалява стреса, тревожността и риска от депресия. Причината за това е, че асаните в ин йога активират парасимпатиковата нервна система, която най-общо казано е спирачката в организма и отговаря за спокойствието ни. Другият дял от автономната нервна система – парасимпатиковият – задейства реакцията „бий се или бягай“, от която за съжаление в съвременния свят все по-трудно излизаме. Това е причината след ин йога да се чувстваме леки, спокойни, балансирани и в мир със себе си и със света.

И както казах в началото, за да разберете какво е ин йога, трябва да я опитате. Да я преживеете. Да се отворите и да я допуснете до себе си. Да бъдете със Себе си. Да бъдете Себе си.

Автор: