Баланс на щитовидната жлеза с йога и хранене

Нарушенията на щитовидната жлеза са  често срещанo явление сред  хора по целия свят. Тя е малка жлеза в гърлото, която отделя хормони. Хормоните, секретирани от нея, са отговорни за метаболизма, температурата и растежа на организма. 

Нарушенията на щитовидната жлеза се делят основно на  два вида:

  • хипотиреоидизъм, който  е характерен с  произвеждането на твърде малко хормони на щитовидната жлеза.
  • хипертиреодизъм, който  се появява в резултат на освобождаване на твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Както знаем йога помага за облекчаването на  доста състояния, като едно от тях е нарушената функция на щитовидната жлеза.

Избрах  няколко йога асани, които биха ни помогнали да се справим по-лесно, балансирайки хормоните на тази толкова важна жлеза за нашето тяло.


Ущрасана(Поза Камила)

От санскрит  думата „Ущра“ означава камила.

 Заставаме с широко разтворени колене на нивото на таза , бедрата  са перпендикулярни на пода, а петите  обърнати към тавана. При вдишване бавно се отпускаме назад и се опитваме да докоснем петите с ръцете си. Задържаме за няколко вдишвания и издишвания.

Тази поза  стимулира щитовидната жлеза чрез разтягане на шията и увеличаване на притока на кръв в жлезата. Практикуването на тази асана  също може да помогне за облекчаване на проблеми с гръбначния стълб.

  Хората с артрит, световъртеж и коремни наранявания трябва да избягват да правят поза  Камила.


Бхуджангасана (Поза Кобра)

Лягаме по корем и поставяме длани под раменете на нивото на гърдите.Опираме чело в пода.Стягаме седалището, краката са събрани. При вдишване повдигаме глава , натискаме длани в пода. Лактите ни са близо до тялото, а раменете далеч от ушите.

Тази поза разтяга областта на шията и гърлото, като по този начин увеличава функционирането на щитовидната жлеза. Полезно е за хора, страдащи от хипотиреоидизъм

Хората с болки в гърба или болки във врата също трябва да изпълняват поза Кобра, тъй като това помага за укрепване и тонизиране на мускулите.

 Избягвайте тази асана в случай, че наскоро сте претърпели коремна операция или имате херния или язви.


Халасана (Поза Рало)

„Хала“ означава рало на санскрит. 

 Лягаме  по гръб и свиваме  коленете, повдигаме петите към седалището. Поставяме ръце под талията. Бавно повдигаме краката над главата, докато пръстите на краката докоснат пода.

В идеалния случай гърбът е перпендикулярен на земята. Дишаме спокойно.  Излизаме от позата като бавно спускаме тялото си до легнало положение.

Докато изпълняваме асаната брадичката оказва голям натиск върху щитовидната жлеза и това води до секреция на тироксин в тялото ни, което пък от своя страна засилва и метаболизма ни.

Халасана е противопоказна при дископатия, херния, атеросклероза, хипертония. Не се препоръчва  по време на месечният  цикъл. При шипове във врата позата трябва да се изпълнява внимателно.


Матсясана (Поза Риба)

„Матсясана“ идва от санскрит и в буквален превод означава поза „Риба“ Лягаме  на пода по гръб с ръце под седалището. Вдишваме и като лактите натискат пода за опора  гърдите се повдигат нагоре, а главата назад така, че тя да е естествено продължение на гръбначния стълб.

 Поза Риба увеличава кръвообращението в щитовидната жлеза. Тази асана разтяга шията и гърлото и стимулира щитовидната жлеза. Облекчава  напрежението в областта. Подходяща е за хора, страдащи от хипотиреоидизъм. Тази поза помага и за поддържане на здрави  коремни мускули и гръбначен стълб.

Противопоказанията са най- вече  свързани със заболявания и увреждания на гръбначният стълб в шийната и гръдна област.

Не всички йога пози са подходящи за всеки един от нас. Редно е да  се консултирате с медицинско лице ако имате здравословен проблем, за да ви даде разрешението си за практикуване на йога. Също така, може да ги изпълнявате под наблюдението на квалифициран йога инструктор.

Освен чрез изпълнението на йога асани,ние можем да си помогнем и чрез подходящ  хранителен режим.


С какво да се храним

Увеличете протеина в хранителния си режим. Различни естествени хранителни продукти като ядки и животински продукти биха могли да увеличат съдържанието на протеини в диетата. Но не забравяйте да изберете хранителни продукти, които по никакъв начин не съдържат пестициди или инсектициди.


 Когато става дума за съдържанието на хранителни вещества в диетата, трябва да се осигурят нива на различни витамини и минерали. Някои от тях са цинк, мед, витамини А, В, Омега 3 мастни киселини и др. Факт е, че има добавки, които осигуряват нивата на всички тези хранителни вещества, но по-добрият метод е да се консумират хранителни продукти, които са богати в тези хранителни вещества. Например, тлъстите риби като сьомга съдържат много омега 3 мастни киселини и тази мастна киселина е  способна да стабилизира функцията на щитовидната жлеза.


Какво да избягваме да консумираме

Спрете да консумирате кафе и захар: това може да звучи доста трудно, защото кафето е нещо, което е част от нашия живот от векове. Но е факт , че всичко, което съдържа кофеин, трябва да се избягва. Такъв е случаят и със захарта. Пийте повече чай без да добавяте захар в него. Всички видове преработени въглехидрати трябва да се избягват. Брашното и захарта  са два от най-често срещаните преработени въглехидрати. Също така, кажете „не“ на газираните напитки. Консумирайте вместо това много  зеленчуци.


Етерични масла

Щитовидната жлеза играе решаваща роля за поддържането на нивата на TSH (тиреостимулиращ хормон) в организма. Етеричните масла предлагат прост и лесен начин за предотвратяване на ранното начало на проблемите с щитовидната жлеза и лечение на основните заболявания на щитовидната жлеза. И най-добрата част е, че те са лесно достъпни!


 Масло от лимонена трева

Лимонената трева е добре известна с множество предимства като лечение на косопад, лечение на инфекции, насърчаване на добро храносмилане и борба с възпалителните процеси. Когато става въпрос за проблеми с щитовидната жлеза, нейните аналгетични и противовъзпалителни свойства са важни.

Това масло основно фиксира съединителните връзки и тъкани, засилва кръвообращението и разширява кръвоносните съдове.

Как да го  използваме:

Смесете три капки масло  с 15 мл от всяко базово масло. Нанесете в областта  на шията. Използвайте веднъж на ден.


 Масло от карамфил

Маслото от карамфил поддържа цялостните телесни функции и позволява на различните жлези да „общуват“ старателно.

Как да го използваме:

Смесете шест капки масло от карамфил с 15 мл от всяко базово масло. Нанесете в областта  на шията. Използвайте веднъж на ден.


 Практикуването на йога, подходящият хранителен режим и използването на етерични масла се считат за ефективни и  естествени средство за справяне с нарушения на щитовидната жлеза. Въпреки, че  не са в състояние да излекуват и  подобрят здравословното ни състояние мигновено, те могат да  ни помогнат за поддържането на жлезите здрави. Регулират метаболизма, като по този начин предотвратява всякакви допълнителни усложнения. 


Използвани изображения за йога позите: 

Личен архив – Александра Жабонова


За автора:

Александра Жабонова е сертифициран преподавател по йога от януари 2016 г. Води курсове по хатха йога, ин йога, терапевтична йога и йога нидра. Преподава ин и ян йога в Гаятри Йога Студио. Интересува се от здравословно хранене и аюрведа. За Алекс йога и готвенето са повече от страст. Поддържа страница във фейсбук, свързана с вегетаринство и аюрведа.