Десет навика, които ще ви помогнат да влезете в добра форма

От Стефан Йорданов

Яжте белтъчини

Това е от особена важност, защото тялото ви използва белтъчините за възстановяването на мускули и тъкани, като ги разгражда до аминокиселини, които синтезират невротрансмитери в мозъка, отговорни за добро настроение, желание за секс, контрол на апетита и сън. Липсата на качествен протеин в диетата е един от най-често срещаните фактори при хора, които имат трудности със загубата на тегло. Или ядат твърде много зърнени храни за тяхната физиология (лектините в зърнените могат да предизвикат възпаление в тялото, което предотвратява загубата на тегло) или не ядат достатъчно белтъчини, което не ги засища.

Яжте добри мазнини

Ако имате фобия от мазнини, слушайте добре: яденето на правилните видове мазнини няма да ви накара да напълнеете. Напротив! Знаете ли от какво ще наддадете? Захар, глутен, преработени храни… Добрите мазнини пък задействат метаболизма и насърчават загубата на тегло. Мозъкът ни е съставен предимно от мазнини и клетъчните мембрани се нуждаят предимно от мазнини, за да позволяват навлизането на хранителни вещества. Добри източници са кокосовото масло, зехтина, авокадото, всички ядки и семена. Избягвайте рафинирани растителни масла и хидрогенирани мазнини.

Поръсете си малко канела

Тази невероятна и богата на антиоксиданти подправка има балансиращ ефект върху кръвната захар и инсулина. Дава ни устойчива енергия за целия ден, намалява глада и нивото на холестерол в кръвта. Добавяйте по 1 чаена лъжичка към закуската си.

Пийте зелен чай

Действа термогенно, съдържа антиоксиданти и като цяло е напитка-чудо! Пийте го сутрин вместо кафето, което не действа добре на кръвната захар и може да предизвика нечестив глад в следобедните часове. Зеленият чай дава приятен тласък и намалява апетита. Пийте по чаша след обяд.

Пийте повече филтрирана вода

Водата пречиства тялото от токсини и помага за регулиране обмяната на веществата. Понякога бъркаме жаждата с глада, така че ако се чувствате гладни, когато не трябва, изпийте чаша вода. Добавете нарязана краставица и парченца лимон за разнообразие!

Направете бърза тренировка и малко йога

Ето как действа: Ходете 1 минута, бягайте бързо за 30 секунди. Повторете тази схема за 15 до 20 минути. Това е много по-ефективен начин за изгаряне на мазнини отколкото дългото бягане. След това направете малко йога практики за разтягане на мускулите.

Спете от 7 до 9 часа всяка нощ

Сънят е от съществено значение за поддържане на здравата структура на тялото. Вашето тяло възприема липсата на сън като стрес, което повишава нивото на кортизол, увеличавайки апетита и складирането на мазнини. Не сте ли забелязали, че след като не сте спали добре, ви се яде много сладко? Също така, ако пиете много кафе, защото не спите достатъчно, натоварвате надбъбречните жлези, които започват да произвеждат повече кортизол. Опитайте се да си лягате до 23:00 най-късно.

Насладете се на малко черен шоколад

Той допринася към понижаването на кръвната захар, подобрява настроението и съдържа множество антиоксиданти. Различни проучвания показват, че хора, които редовно консумират черен шоколад, имат по-ниско ниво на телесни мазнини. Изберете шоколад с над 70% съдържание на какао, защото съдържа много по-малко захар отколкото млечния.

Яжте 35 до 50 грама фибри на ден

Фибрите се свързват с токсините в червата и помагат за премахването им от тялото. Нуждаете се от определено количество разтворими фибри (плодове, бобови растения), за да се чувствате заситени и за стабилизиране на кръвната захар, както и от неразтворими фибри (зърнени храни, листни зеленчуци), които захранват добрите бактерии в червата и стимулират редовността.

Яжте пробиотични храни

Проучванията показват, че пробиотиците (полезните бактерии в червата) играят съществена роля в загубата на теглото. Те са от голямо значение за синтезирането на някои витамини, за поддържането на добро храносмилане и имунитет. Набавяйте си ги от сурово кисело зеле и други туршии, кисело мляко и кефир.