Клас „Кармичен мениджмънт и йогата на лейди Нигума“

Кармичен мениджмънт или лечение на съдбата

sadbaВремево-пространствената реалност се управлява от универсални закони, които действат независимо дали знаем за тях и независимо дали умът ги приема или не. Ако искате да разберете как работи Законът за карма (Законът за причинно-следствената връзка) или защо веднъж нещата сработват, а друг път не, ако искате да се научите да прилагате 4-те стъпки за посяване на здраво и жизнено семе за добра карма и 4-те сили за отслабване на лошите кармични семена, сте добре дошли. Заповядайте дори и от любопитство. Работим и върху изграждане на характера чрез десетте добродетели.

Обучаваме се как съзнателно да сеем собствената си реалност. Вместо да търсим принцът на бял кон/спящата красавица, посеяваме си го/я. Вместо да се чудим коя длъжност ще ми донесе повече пари, посеяваме повече пари. Вместо да се чудим бялото или синьото хапче ще излекува болестта ми, посяваме си здраве. Посяваме света, в който искаме да живеем.

Часът е вдъхновен от сутрата Шлифоващият диаманти, разпространена по света от Геше Майкъл Роуч. С принателност, уважение и дълбока любов към всички Учители. Нека всички, без изключение, бъдат благословени с живот в свят без страдание.

Йогата на лейди Нигума

nigumaЙогата на лейди Нигума е специално създадена да елиминира отрицателните емоции, които ни пречат да постигнем живота, който бихме искали да имаме, използвайки асани (пози), които да трансформират вътрешното тяло. Тази последователност има дълбоко въздействие и в същото време е нежна и лесно достъпна за всички, включително и за абсолютно начинаещи! Щом веднъж я научите, в рамките на половин час бихте могли да я практикувате ежедневно, за да поддържате сърцето си отворено и проводимо дори и в силно предизвикателни ситуации.

Разбира се, асаните са само малка част от знанието за йога и ще ви носят здраве и хармония само ако в ежедневието си сте осъзнати и се грижите за здравето на околните, ако съхранявате живота във всичките му форми, ако не излагате на риск съществуването на всички същества по пътя си и ако се радвате на всички добрини.

Лейди Нигума е тантрическа йогини или Ваджраяна учител в женско тяло, считана за една от значимите и високо ценени реализирани същества (дакини). Родена е в Кашмир в богато браминско семейство и според различни източници е била съпруга или духовна сестра на високо почитания Учител Наропа. Смята се, че реализацията й произлиза директно от Буда Ваджрадхара, източникът на Будистките тантри.

Лейди Нигума предава практиката на своя тибетски ученик Кюнгпо Нелджор, който я предава през дълга Учител-ученическа последователност до втория Далай Лама Гендун Гятсо и така до Учителят Геше Майкъл Роуч.

Това е единствената известна серия от асани специално създадена от йога Учител в женско тяло от древна Индия.

За йогата на лейди Нигума из „Йога сутра интензивен курс“
Геше Майкъл Роуч

„Жизнената енергия се движи в тялото. На върха на енергията яздят вашите мисли. Те са като кон и ездач. Когато енергията тече през тялото, мислите се движат. Успокои ли се енергията и мислите се успокояват. Тук тялото среща ума – в енергийните канали. В Индия им казват „нади“, в Тибет -„тса“. Това означава, че енергията се движи през тялото по тези канали.

Сега ще ви кажа нещо интересно. Ако енергията се движи през едни канали ще бъдете ядосани, защото тя води мислите ви в тези канали. Ще пътувате с такси или ще бъдете в метрото и някой ще ви сече пътя… днес три пъти ме бутнаха, явно преди аз съм бутнал някого веднъж… Когато сте ядосани, енергията се движи през една част на тялото.

И сега ще се върнем към поничката. Лошо ли е да ядете понички? Не. Хубаво е. Радвате се. Хапвате една поничка и сте щастливи. Но понякога си напрегнат, нещастен, партньорът те е критикувал току-що или сина ти е направил нещо лошо и тогава отиваш в сладкарницата и изяждаш две понички. Нямаш нужда от поничките, не си гладен, просто ги изгълтваш бързо, не се наслаждаваш. Нервен и тъжен си и яденето малко те успокоява. И като си помислиш отново се изнервяш и изяждаш трета. Когато чувствате, че искате да ядете, без да сте гладни, това означава, че просто сте напрегнати и тревожни и яденето ви кара да се чувствате заземени. Когато това се случва, прана тече през определен канал.

Ако можете да контролирате ума (съзнателно да насочвате вниманието си, бел. Пр.), тогава прана спира да се движи през тези лоши канали. Ако можете да медитирате, ако насочвате мислите си, така както ездачът насочва коня, това е добре. Ездачът управлява коня. И тогава казвате „Няма да изям три понички. Ще спра. Ще изям една и ще й се насладя. Една е достатъчно.“ По този начин съзнанието възпрепятства прана да отиде на лошото място. Разбирате ли?

Или може да промените енергият и тогава мислите ще се променят.
Може да влияете на енергията чрез ума и обратно – на ума чрез енергията. Може да въздействате и в двете посоки. Йога означава работа върху енергията, за да промениш мислите. Това е. Използвай физически упражнения, за да преместиш енергията. Медитацията е „използвай ума, за да насочиш енергийния поток“. Йога означава „правиш упражнения, които променят насоката на енергията, която променя естеството на мислите“.

Сега вече можем да се върнем към „Йога сутра“.
„Насочи обединени усилия върху Слънцето и ще разбереш Земята.“

И така, в тялото има 72 000 енергийни канала, но само три от тях са по-важни.
Единият, започва от основата на лява ноздра, минава през черепа, пътува нагоре под него, през короната, слиза към тила, спуска се по гръбнака и отива към левия крак. Неговата енергия преобладава в лявата част на тялото. Този канал се нарича „Луната“, „лунен“, на санскрит „ида“. Когато изговаряте ида обръщате езика нагоре и навътре. Ида означава „овца“. Защо? Защото цветът на този канал е бял. Бял и хладен. Когато искате още една поничка, след като вече сте изяли две за час или за петнайсет минути, тогава енергията се движи в ида. Когато сте нервни и искате да получавате още и още,… искам, искам, повече имейли. Отговорили са ви на имейла, но вие непрекъснато проверявате дали не е писал още някой, още нещо… „Кой има имейл за мен? Какви са последните новини, коментари, съобщения?“” През пет минути си поглеждате телефона, дали някой не ви е писал съобщение. Това е невротично искане да получавате неща. Рано сутринта – „Трябва да съм получил още един имейл.“ Някои хора проверяват пощата си още преди да си измият очите, преди да са ходили до тоалетната дори. И аз го правя. Когато съм напрегнат искам да получавам. Когато се чувствате по този начин, прана се движи през ида нади, лунния канал.

А сега отиваме вдясно. От основата на дясна ноздра започва пингала нади, минава през черепа, пътува нагоре под него, през короната, слиза към тила, спуска се по гръбнака и отива към десния крак. Това е пингала нади. „Пинг“ означава „червен“. Той преобладава вдясно. Наричат го „Слънцето“, „слънчевия“.

Между другото, затова имаме и две ноздри. Те се формират около каналите. Ако имахме само ида щяхме да сме само с една ноздра. Би било много смешно. Ако сте ядосани на себе си, разстроени от шефа, от съпруга, от сина си, тогава прана се движи в пингала нади.

А сега отиваме в средата. Проследете линията от точката между двете вежди зад черепната кост, нагоре, после надолу по тила, по гръбнака и след това нагоре, четири пръста под пъпа. На санскрит се нарича Сушумна нади. В „Йога сутра“ го наричат „Полярната звезда“. Защо? Това е звездата, която не се движи. Тя е единствена. Всички останали се движат около нея. Тя е като център на света и целият свят се движи около нея. Това означава – Сушумна е каналът в центъра на тялото. Когато прана тече през него, по средата, изпитвате любов, разбиране, удовлетворение, мъдрост, спокойствие, всички добродетелни и благодорни качества.

Измерете четири пръста под пъпа, на гърба. Важно е да измервате с пръсти. Много умно измислено, защото телата на всички са различни. За твоето тяло ще бъдат четири твои пръста, а не мои. В това място трите канала се свързват и оттам енергията може да поеме по кой да е от трите, но никога едновременно. Когато си тревожен, енергията отива в десния, слънчевия канал. Когато изядеш четвъртата поничка, енергията излиза от десния канал и поема по левия. Не е лоша да искате неща, но две, три, четири, вече е лошо. Просто си напрегнат.

Когато си се сдобил с една поничка, по онзи добрия начин (без да нараняваш друг) и си я хапнеш с наслада, къде тече енергията? В централния енергиен канал. Изпитваш искрено щастие, чиста радост. Купуваш си я, хапваш я и си щастлив и тогава си спомняш за снощната караница със съпруга и се натъжаваш и вече искаш втора поничка. Какво се случва? Прана се премества в левия, лунния канал. И продължаваш да мислиш за караницата и вече искаш трета поничка. Отиваш до касата. Казват ти „Свършиха.“ Питаш „Сигурни ли сте?“, „Да“. И цялата прана се мести вдясно „Защо свършиха? В голяма верига като вашата! Как така свършиха?!“ Цялата сила е отишла в пингала.

Разбирате ли? Тези двамата са големи приятели. Когато си ядосан искаш още храна, когато няма храна се ядосваш. Прана непрекъснато се мести ту вляво, ту вдясно.

И сега задръжте малко, че имам лоша новина. Готови ли сте? Това са левия и десния канал. По този начин ни учеха в манастира. Това е Сушумна. Тук левият и десният се кръстосват, усукват се около Сушумна, прещипват го и слизат надолу. През Сушумна текат щастливите ви мисли, мисли на удовлетворение, на мъдрост, на приемане, на любов към другите. Какво се случва ако искате втора поничка? Какво става със Сушумна? Когато прана тече през лунния канал той набъбва и прещипва Сушумна. Ако мислите ви не текат през централния канал, какво се случва с щастливите ви мисли? Физически не са възможни. Когато мислиш за четвъртата поничка не е възможно да изпитваш чиста радост. Колкото повече ядете, толкова по-нещастен ще ставате. Това е естеството на този канал. Случва се на физическо ниво. Ако сте ядосани на съпруга си, може ли да се насладите на вечерята? Не. Няма да я ви е вкусно. Не сте в състояние да усещате вкусовете, защото каналът на гнева притиска централния.

Има точка на прищипване между веждите, на върха на главата, на тила, зад врата, зад сърцето усукването е три пъти (сериозно прещипано), едно усукване зад пъпа и едно при опашната кост. И така, в тези точки има притискане, възли.

Да вземем за пример сърцето. Има три възела при сърцето на гърба. Прещипва любовта. И не може да чувстваш любов.

И така, какво е правила лейди Нигума преди хиляда години. Първо какви асани е казала да се правят? Усукващи в точките на прещипване. Защо? Как се наричат тези възли? Чакри. Ще говорим за това друг път? Как се образуват е друг въпрос, но чакрата е възел. Усукващите асани разхлабват възела. Как се чувствате след йога практика, ако не сте си наранили врата? Щастливи, леко ви е, великолепно.
И така, първо разсуквате.

Лейди Нигума заръчала „Правете четири действия при всяка чакра и работете с чакрите по ред. Започнете от основната коренова чакра и стигнете до коронна, една по една.“

Важно е. Първото действие винаги е усукване. Второто – огъване, за да изправите каналите. Третото – изсмукване на енергията, някоя бандха, това е заключване и трябва да започне тук долу (под пъпа). Защо? Защото прана трябва да бъде изтеглена от двете лоши приятелчета и насочена към мястото, където трите канала се събират. В тази зона трябва да направите мула бандха или удиана бандха, някакъв вид изпомпващо движение, нещо да вкара прана в центъра. Последното, четвърто движение винаги трябва да е разпръскващо. То носи прана нагоре. Обикновено е някакво разклащане. Тя ще ви научи. Много бърза практика. Може да правите по петнайсет-двайсет минути.

Защо моят приятел от Сингапур отслабна с петдесет килограма? Изглежда с двайсет години по-млад. Защо? Защото не иска три понички. Защо? Защото енергията повече не се движи в ида. Не е нужно да се подлагате на диета, да се контролирате, да контролирате гнева си. Просто не се налага. Черпят ви с торта, вие просто казвате „Благодаря, не ми се яде.“ Носят ви сладолед, а вие не чувствате нужда от него. Защо? Защото сте изпомпали енергията от страничните канали и сте я насочили в средата. Човекът не се е подложил на поредната глупава диета, не е чел книга за отслабване, не е платил на консултант диетолог, просто правил тази семпла йога. Асаните са лесни. Вече сте ги правили. Но сега са в точно определен ред и последователност и вървят нагоре.

Трябва да се движите по ред нагоре по каналите и да отваряте чакрите една по една и тогава не се ядосвате в задръстване, не се разстройвате от съпруга си.“